Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

La residència Alt Camp de Valls canvia de mans, però manté el caràcter públic

ACN Valls.-La residència Alt Camp de Valls passa a ser gestionada per la Fundació Vilaniu, entitat pública municipal especialitzada en l’atenció a la gent gran i que ja porta una […]

Agències 11/11/2020

ACN Valls.-La residència Alt Camp de Valls passa a ser gestionada per la Fundació Vilaniu, entitat pública municipal especialitzada en l’atenció a la gent gran i que ja porta una altra residència a la ciutat, Montserrat Cuadrada. La residència canvia de mans i deixa d’estar gestionada per Gestió Pius, empresa al càrrec de l’hospital de Valls. Aquest traspàs aplana el camí per a la futura incorporació del Pius Hospital al CatSalut. L’Ajuntament assegura que les famílies dels residents no notaran cap canvi i la plantilla es mantindrà, si bé caldrà negociar les condicions del centenar de treballadors d’aquest centre, que ara queda desvinculat del Pius. “Garantim que la residència segueixi sent 100% pública”, manifesta el tinent d’alcalde, Jordi Cartanyà.

Aquest traspàs forma part d’un moviment de peces per part de l’Ajuntament de Valls per “endreçar” els organismes de titularitat municipal de l’àmbit sanitari i reagrupar la gestió dels centres en funció de si pertanyen a l’àmbit de serveis de salut generals -Gestió Pius Hospital- o d’atenció a la dependència i la gent gran -Fundació Vilaniu. És a dir, el consistori vallenc vol reagrupar la gestió de l’atenció a la gent gran i independitzar la gestió de l’hospital.En els pròxims dies es portaran a terme diverses reunions per negociar qüestions com ara les condicions dels treballadors de la residència, per formalitzar el canvi de gestió. En qualsevol cas, amb la residència en mans de la fundació -maniobra ja aprovada per Junta de Govern-, Gestió Pius s’aparta de l’explotació del centre residencial a fi de per poder fer el següent pas: integrar el Pius Hospital a la xarxa d’hospitals públics de gestió directa de la Generalitat. Garantir el model 100% públicAquesta integració del Pius al CatSalut s’emmarca en la taula de negociació amb el Departament de Salut sobre el futur model sanitari i assistencial de la ciutat. “A la residència Alt Camp mantindrem el mateix funcionament, només canviarem el model de gestió, l’Ajuntament passa la gestió de la residència d’una empresa a una altra, i garantint que no la compra cap operador privat que busca fer-ne negoci, el centre continua sent públic i en mans de la ciutat”, afirma Jordi Cartanyà, president del consell d’Administració de Gestió Pius i també president de la Fundació Vilaniu.Cartanyà destaca que la residència ha anat incrementant el volum de places privades a mans públiques, en prop d’una trentena en els últims anys. “I això cada cop és més necessari perquè tenim una població envellida”, ha dit. La residència Alt Camp disposa de 90 places, si bé ara n’hi ha 74 d’ocupades -se’n deixen de lliures per garantir l’aïllament per covid-19. Actualment hi ha un brot que afecta més de la meitat dels residents -un total de 38 infectats-, la majoria positius asimptomàtics. Hi treballen 110 persones -74 són propis del centre i la resta, d’empreses externes.