Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

La Producció Nacional de Circ comença a Figueres una gira per equipaments escènics municipals

ACN Barcelona.-La primera Producció Nacional de Circ (PNC), ‘Estat d’Emergència’, engega el 13 de desembre a Figueres una gira per municipis catalans i que arribarà també a Palma de Mallorca. […]

Avatar
Agències 09/12/2020

ACN Barcelona.-La primera Producció Nacional de Circ (PNC), ‘Estat d’Emergència’, engega el 13 de desembre a Figueres una gira per municipis catalans i que arribarà també a Palma de Mallorca. La PNC és una iniciativa del Departament de Cultura que ha comptat en la seva primera edició amb la coproducció del Festival Grec, on es va estrena l’espectacle aquest estiu. Creat en ple confinament, es va pensar per mostrar com veuen el món els joves artistes d’avui. Acompanyen la producció una sèrie d’activitats paral·leles com tallers de circ i xerrades, físics o en línia en funció de les circumstàncies. Badalona, Lleida, Tortosa, Reus, Santa Coloma de Gramenet, Manresa i Sabadell són algunes de les altres poblacions que visitarà l’obra fins al maig del 2021.

La gira de la PNC tirarà endavant amb tots els equipaments que s’hi van apuntar inicialment, algun dels quals es van fer enrere en algun moment d’aquesta segona onada del coronavirus, tal i com han relatat avui els seus responsables. Figueres, Olot, Badalona, Lleida, Vilafranca del Penedès, Manresa, Sabadell, Vic, Vilanova i la Geltrú, Sant Cugat del Vallès, Palma de Mallorca, Tortosa, Viladecans, Girona, Rus i Santa Coloma seran, en aquest ordre, les places de la gira d”Estat d’Emergència’. El director del Festival Grec i coproductor de l’espectacle, Cesc Casadesús, ho celebrava aquest dimecres. “Aquest espectacle es fa perquè la gent del circ són gent valenta, que no els fa por el risc”, ha elogiat. Al seu parer, la PNC crea “un precedent molt important”, i el caràcter públic de la iniciativa és necessari per donar empenta i visibilitat a una producció que d’altra manera potser no podria tenir el recorregut que ha tingut i tindrà amb aquesta gira. La PNC és una mesura del Pla d’Impuls del Circ, en aliança amb l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC). El seu primer espectacle (‘Estat d’Emergència’) es va estrenar precisament al Festival Grec l’estiu passat. Es tracta d’una peça de gran format interpretada per artistes emergents que vol mostrar a través del circ com veuen el món i com s’enfronten als problemes “d’un planeta a punt de col·lapsar” els joves artistes d’avui. “És un ‘Estat d’Emergència’ que ens diu coses (Un estat en el que estàvem al juliol, i hi estem una mica encara… però tot i així es fa la gira, i els municipis confirmen i els que havien anul·lat reprogramen!) i en el contingut no és un espectacle que faci concessions si no que explica coses importants”, resumia Casadesús. De la seva banda, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha manifestat que tots els actors implicats han entès “la bondat” que té un projecte de circ així, perquè el sector “vagi prenent una rellevància que li pertoca, que no té, però que per sort va agafant”. La producció compta amb el suport especial de La Vela de l’Estruch de Sabadell, i la compicitat dels grans equipaments escènics municipals de Catalunya. L’espectacle està acompanyat d’un programa de creació i dinamització de públics per sensibilitzar la població sobre aquesta art escènica. Són activitat pensades per fer presencialment o en línia segons les mesures de prevenció sanitària que imperin en cada moment i en cada municipi durant la gira. Tallers de circ, col·loquis, píndoles formatives amb exercicis i ‘coreografies’, visita virtual al ‘backstage’ d’Estat d’Emergència’, i fins i tot un concurs a Instagram al voltant del circ són exemples de les activitats proposades.