Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La producció als cellers de la DO Penedès cau un 80% a l’abril per la crisi del coronavirus

|

- Publicitat -

ACN Vilafranca del Penedès.-Els cellers de la DO Penedès han ajustat el ritme d’embotellament durant les últimes setmanes davant la caiguda de vendes i consum que ha provocat la crisi del coronavirus. En comparació a l’abril de l’any passat, el Consell Regulador constata que la producció al conjunt de cellers ha caigut un 80%. Així ho assenyala a l’ACN el director de l’ens, Francesc Olivella, que assegura que ha caigut en picat el nombre de distintius de qualitat que la DO proporciona als cellers per embotellar els vins que sortiran al mercat els propers mesos. En paral·lel, Olivella adverteix que aquest estiu hi haurà excedent de raïm a la vinya, la qual ara “està a ple rendiment”, i augura que la verema serà “problemàtica” si no hi ha una regulació de preus.

“Ara mateix hi ha empreses que no venen cap ampolla perquè treballen 100% a la restauració”, lamenta el director de la DO Penedès a l’hora de valorar l’impacte que la crisi del coronavirus està tenint al sector. Si bé el Consell Regulador no disposa de dades exactes de la caiguda del consum, sí que constata que els cellers han ajustat la producció de cara als propers mesos. Comparant el nombre d’etiquetes que la DO subministrava a les empreses ara fa un any amb les que està distribuint ara, hi ha hagut un descens del 80%.Amb aquest escenari, i a l’espera de recopilar les dades de vendes reals del primer trimestre d’aquest 2020, Olivella vaticina que a finals d’any es registrarà una davallada del vi consumit del 25% en comparació el 2019. “Dels gairebé 20 milions d’ampolles que havíem de vendre en el conjunt de l’any, preveiem que hi haurà un descens de 5 milions”, sentencia. El tancament de la restauració a nivell estatal i a l’estranger degut al risc de contagi de la covid-19 és el principal enemic amb què topa el sector. Pel que fa als supermercats, la DO Penedès confirma que hi ha un cert augment de consum però també avisa que els clients compren ampolles de menys qualitat “per por de la crisi econòmica”.En el cas de les exportacions, Olivella apunta que les vendes també han caigut però diu que hi ha empreses que estan mantenint tímidament el negoci a l’estranger, bé sigui amb venda en botigues com a través de la distribució on-line. “La tempesta perfecta”La crisi del coronavirus ha esclatat en plena floració de les vinyes, fet que preocupa especialment la DO Penedès, que aquest any preveia una “molt bona verema”. Olivella insisteix que enguany les vinyes produiran una gran quantitat de raïm, i tem que se’n desvirtuï el preu en un moment en què els cellers hauran d’ajustar despeses. “Tindrem un problema a nivell de tot el territori”, lamenta.Olivella recorda que la verema del 2019 va estar marcada per un intensa polèmica sobre el preu del raïm, i es mostra preocupat de cara als propers mesos. “Si a la crisi de preus hi afegim la baixada de vendes dels elaboradors, ens trobem davant la tempesta perfecta per a què les coses no vagin gaire bé”, apunta, assenyalant especialment les repercussions que poden patir els pagesos. Per aquest motiu, insta les administracions a fixar una regulació de preus i establir mesures que permetin donar sortida al vi base. Més enllà de les mesures marc per al sector, Olivella subratlla que la DO Penedès ja ha pres ajustos interns. En aquest sentit, s’han reduït les quotes als associats i s’ha acordat aplaçar alguns pagaments. El director del Consell Regulador assegura que aquests ajustos, afegits a la caiguda de vendes anuals, comportaran una reducció del pressupost del 30% respecte els càlculs fets a principis d’any. Segons Olivella, l’ajust econòmic se centrarà en reconvertir la despesa pensada per a esdeveniments públics en noves polítiques de comunicació digital.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió