Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

La probabilitat que una nena s’infecti de VIH durant la gestació és fins a dos vegades més alta que en el cas d’un nen

ACN Barcelona – La probabilitat que una nena s’infecti del VIH durant la gestació és d’1,5 a 2 vegades més alta que en el cas d’un nen. Així ho destaca […]

Agències 01/12/2022

ACN Barcelona – La probabilitat que una nena s’infecti del VIH durant la gestació és d’1,5 a 2 vegades més alta que en el cas d’un nen. Així ho destaca un estudi en el que hi participa l’IrsiCaixa i que revela que hi ha diferències per sexe. El treball s’ha fet amb una cohort de 170 infants de Sudàfrica i conclou que en el cas dels nens el reservori és menor i més fàcil d’eliminar, ja que els virus són més sensibles a l’interferó, una molècula del sistema immunitari que funciona com a alarma per desplegar tota una resposta immunitària contra el VIH. I és que el sistema immunitari innat del nadó és diferent en funció del sexe.

En l’estudi sobre les diferències segons el sexe, els investigadors van observar que els limfòcits-T –cèl·lules del sistema immunitari afectades pel VIH- del cordó umbilical de les nenes estan més actives i per això són més susceptibles a la infecció, segons explica la investigadora Julia García-Prado.

Els estudis, en què hi participa juntament amb el Departament de Salut i que estan liderats per la Universitat d’Oxford, permeten avaluar possibles vies de tractament per aquest col·lectiu d’infants amb potencial curació.

Un dels estudis analitza el reservori del virus des del naixement fins a l’adolescència. Les dades apunten que, en general, les nadons que s’infecten durant l’embaràs i reben tractament antiviral al néixer, tenen menys reservori que les persones adultes amb VIH. Per això, fàcilment assoleixen nivells indetectables, segons explica l’investigador principal d’IrsiCaixa i professor Icrea Javier Martínez-Picado.

Els investigadors estudien ara perquè la quantitat d’infants que tenen una progressió lenta de la infecció és molt és alta que en adults, on aquests perfils són excepcionalment estranys.

L’objectiu final d’aquests treballs és dissenyar estratègies que permetin prescindir del tractament, especialment tenint en compte que els infants són un col·lectiu de menor adherència a la teràpia. Actualment, només un 52% dels nens amb VIH pren tractament, a diferència del 76% dels adults.

Entre altres estratègies, l’equip d’IrsiCaixa avalua la possibilitat d’administrar immunoteràpies juntament amb el tractament antiretroviral per poder reforçar el control del virus en aquesta població.

<strong>Cap transmissió vertical a l’estat el 2020</strong>

El 2020 no es va donar cap transmissió vertical del VIH –infant que contrau el virus durant la gestió, el naixement o la lactància- a l’estat espanyol. Això s’ha aconseguit gràcies a l’accés a la teràpia antiretroviral, que permet que el virus quedi indetectable a la sang de la mare i no es pugui transmetre. La situació és molt diferent a altres parts del món. Mentre que un 81% de els dones embarassades prenen tractament a escala global, només un 21% de les de l’Orient Mitjà o l’Àfrica del nord hi tenen accés.