Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

La previsió europea de collita de préssecs i nectarines serà la més baixa dels darrers 30 anys

ACN Lleida.-Segons les dades de previsions de collita de fruita de pinyol europea presentades aquest dimecres a la fira Medfel – Europech, la producció de préssecs i nectarines europea experimentarà […]

Avatar
Agències 25/05/2021

ACN Lleida.-Segons les dades de previsions de collita de fruita de pinyol europea presentades aquest dimecres a la fira Medfel – Europech, la producció de préssecs i nectarines europea experimentarà una disminució global del 18% respecte a la de l’any 2020 i se situarà en les 2.420.821 tones, esdevenint la més baixa dels darrers 30 anys. Per grups, el préssec rodó baixarà un 17% (767.108 tones), el préssec pla disminuirà un 14% (226.319 tones), la nectarina baixarà un 15% (882.980 tones) i la pavia baixarà un 27% (544.414 tones). Tot plegat, a causa del clima, ja que tot i que l’hivern ha sigut relativament normal, les glaçades han estat les principals protagonistes.

Primer les glaçades es van fer notar a Grècia, al mes de gener, amb temperatures siberianes. Després a finals de març a Espanya, sobretot a Catalunya i finalment a principis d’abril a França, a Itàlia i una vegada més a Grècia amb un període de fred global que va tocar els petits fruits ja formats amb una fenologia sovint anticipada per la suavitat climatològica excepcional del març.Sumant tots els préssecs i les nectarines s’arribarà a 2,4 milions de tones, cosa que farà que la del 2021 sigui la collita més baixa dels darrers 30 anys. L’any 2021 i el 2020 es troben entre les dues collites més baixes de préssecs i nectarines de les darreres dècades.La campanya de préssec i nectarina de l’any passat va estar marcada per un dèficit que va afectar els 4 principals països productors d’Europa. Amb una disminució de la previsió de més del 17% que va deixar la collita en prop de 3 milions de tones, lluny dels 3,8 milions de tones de la campanya de 2019.Manel Simon, director general d’Afrucat ha reiterat el comentari de fa uns dies en relació a la necessitat de no especular, ja que enguany hi podria haver uns “preus correctes” per a la fruita de pinyol. Tot i així, a causa de la gran afectació provocada per les gelades, Simon apunta que la valoració de la campanya l’haurà de fer cada fructicultor a la seva pròpia explotació en funció de si els preus poden compensar la pèrdua de quilos.