Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

La presència femenina en llocs de decisió augmenta fins al 39% el 2020, segons la Cambra de Comerç

ACN Barcelona.-La presència femenina en llocs de decisió ha augmentat fins al 39% el 2020, segons l’actualització dels ‘Indicadors d’Igualtat de gènere de Catalunya 2020’ elaborat per l’Observatori Dona, Empresa […]

Avatar
Agències 05/03/2021

ACN Barcelona.-La presència femenina en llocs de decisió ha augmentat fins al 39% el 2020, segons l’actualització dels ‘Indicadors d’Igualtat de gènere de Catalunya 2020’ elaborat per l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) i la Cambra de Comerç de Barcelona. Les dones tenen una formació superior a la dels homes, amb un 58% de les titulades universitàries. Tot i això, aquesta relació no es trasllada en els àmbits de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) i Recerca i Desenvolupament (R+D), amb una presència femenina “infrarepresentada”. La matriculació de les dones en carreres d’enginyeria o arquitectura és, de mitjana, un 71% inferior a la dels homes. En carreres com informàtica, només el 10% dels alumnes són dones.

“Aquest indicador no s’està corregint”, ha alertat la directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç, Carme Poveda. Per altra banda, l’ocupació de les dones en aquest sector és un 51% inferior a la dels homes. Aquest percentatge es manté igual en el cas del personal femení dedicat a R+D en el sector públic, però disminueix fins a un 5% en el cas del sector privat.En aquest sector, pràcticament s’assoleix la paritat en termes de gènere. L’autora de l’informe ha atribuït aquest comportament a les millors condicions de conciliació que ofereix el sector públic, la qual cosa fa que les dones es dirigeixin principalment cap a aquest sector. “La bretxa tecnològica ens preocupa moltíssim, no només perquè no hem avançat, sinó que hem anat enrere. Si les dones no participen en la tecnologia, estaran fora de la creació de la societat”, ha alertat la directora de l’ODEE, Anna Mercadé. Una altra de les grans “preocupacions” d’aquesta entitat és “l’enquistament” de la pobresa femenina. En concret, les dones tenen una taxa de pobresa més elevada, del 20,7% davant el 18,3% dels homes, fruit de la “manca” d’ajudes públiques a famílies monoparentals, la falta de gratuïtat en les escoles bressol o la falta d’habitatge de protecció oficial, entre altres. Gairebé el 60% dels beneficiaris de la renda garantida de ciutadania són dones. Aquesta dada ha augmentat respecte fa tres anys i podria ser encara superior després de la pandèmia, amb un impacte “molt més important” sobre les dones en termes de pobresa, ja que parteixen d’una situació més precària. Un dels indicadors més “clars” de precarietat en el mercat de treball és l’ocupació a temps complet. Les dones tenen un 23% menys de contractes d’aquest tipus i representen el 71% dels contractes a temps parcial. Generalment, aquests contractes són més precaris, ja que impliquin més rotació i un preu per hora inferior. En tot cas, l’ODEE i la Cambra de Comerç també han valorat positivament la reducció de desigualtats en l’àmbit d’apoderament de les dones. El 2020, les dones han ocupat el 39% dels llocs de direcció, vuit punts percentuals més respecte al 2017. Tot i això, les dones continuen guanyant un 13% menys per hora, una bretxa salarial que s’ha reduït al 20% respecte fa tres anys. En la política, la legislatura del Parlament de Catalunya resultant de les eleccions del 14 de febrer s’ha acostat a la paritat, amb 70 diputats i 65 diputades. En l’àmbit local, el nombre d’alcaldesses és un 70% inferior al nombre d’alcaldes, mentre que hi ha un 24% menys de regidores. En l’àmbit universitari, les dones estan “fortament infrarepresentades”, amb un 22% de les càtedres. Davant aquesta situació, la Cambra proposa establir criteris “més clars” de meritocràcia i una edat límit de jubilació que motivi la renovació. En les institucions, el nombre de dones en els òrgans representatius és un 50% inferior, tot i que ha millorat substancialment el resultat obtingut fa tres anys, quan era un 79% inferior.