Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

La presència de dones directives a l’Estat és pitjor que el 2008 i caldrà mig segle per equiparar-la a la dels homes

ACN Barcelona.-La presència de dones directives a l’Estat aquest 2021 és inferior a la quota registrada l’any 2008. En el present exercici, un 18,8% dels càrrecs directius en empreses estan […]

Avatar
Agències 17/05/2021

ACN Barcelona.-La presència de dones directives a l’Estat aquest 2021 és inferior a la quota registrada l’any 2008. En el present exercici, un 18,8% dels càrrecs directius en empreses estan ocupats per dones, un percentatge que, just abans que esclatés la crisi financera, era del 19,5%. Així ho indica l’informe ‘Bretxa salarial i presència de la dona en càrrecs directius’, elaborat per EADA Business School i presentat aquest dilluns. Segons l’estudi, la presència de dones directives a l’Estat va tocar fons el 2013, amb una quota del 10,3%, i des de llavors s’ha anat incrementant tímidament. EADA calcula que, si no varia el ritme de creixement, es trigarà almenys mig segle per equiparar el percentatge d’homes i dones que ocupin alts càrrecs.

De fet, el percentatge de dones directives a l’Estat s’ha reduït en pràcticament tots els camps. En la direcció general de les empreses, tan sols un 8,8% dels llocs de treball estan ocupats per dones, gairebé cinc punts menys respecte a 2008. El mateix passa en la direcció comercial i la direcció de producció, on la presència femenina és del 7,6% i del 5,8%, respectivament. Pel que fa a la direcció d’administració i finances, un 19,8% dels alts directius són dones, un percentatge que també és inferior en comparació a l’any 2008, quan la quota era del 22,3%. La direcció de recursos humans és l’única àrea on la presència de dones s’ha mantingut estable, situant-se en el 32,6%.Pel que fa a la bretxa salarial, aquesta també s’accentua en el cas de les posicions directives. Segons l’informe, la bretxa entre treballadors i càrrecs intermedis se situa al voltant de l’11%, mentre que puja fins al 14,4% en el cas dels directius. De mitjana, el sou d’una dona que ocupa un alt càrrec és de 76.610 euros anuals, mentre que el salari d’un home en la mateixa posició és de 87.626 euros anuals.Segons la professora i investigadora d’EADA Business School, Aline Masuda, la poca presència de la dona en l’alta direcció té una explicació. “Els alts càrrecs directius no són atractius per una persona que vol conciliació”, diu, i afegeix que, “malauradament, les dones són les que encara es dediquen a fer més tasques de la llar”. Per Masuda, la solució passa per “redissenyar” els llocs de treball per tal de fer-los més atractius i, en paral·lel, incrementar el nombre de dones en posicions de responsabilitat.”La dona prioritza la flexibilitat laboral i la conciliació, i és per això que moltes vegades sacrifica el seu salari”, indica l’informe. En aquest sentit, EADA creu que la crisi de la covid-19 pot ser “una oportunitat” per la introducció de noves tecnologies al món laboral i es redueixi la cultura de la presencialitat.Més quota a les pimesMés enllà dels departaments, la presència de dones directives també varia en funció del tipus d’empresa. Segons l’informe d’EADA, el nombre de dones que ocupen alts càrrecs és superior a les pimes, en comparació amb les grans empreses. En concret, el 60,9% dels càrrecs directius a les petites empreses estan ocupats per dones. El percentatge baixa fins al 33,3% en el cas de les mitjanes, mentre que en el cas de les grans, la quota és del 5,8%.