Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023
Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023

La ‘policia patriòtica’ hauria pagat 25.000 euros a un agent francès pel compte fals de Trias a Andorra, segons RAC-1

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La ‘policia patriòtica’ de l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, hauria pagat 25.000 euros procedents de fons reservats a un agent francès per aconseguir el compte bancari de Xavier Trias a Andorra. Aquestes dades, que eren falses, van acabar filtrant-se a la premsa en el marc de l”Operació Catalunya’. En concret, va aparèixer a la portada del diari ‘El Mundo’ dies abans de la consulta del 9-N. Segons el mitjà, l’oficial que va facilitar la informació, era un alt càrrec del Servei de Vigilància d’Aduanes de França, que coneixia personalment Enrique García Castaño, alies ‘El Gordo’, un dels comissaris de confiança de Fernández Díaz.

 

Publicitat

Segons ha apuntat RAC-1, l’any 2014, Enrique García Castaño es va posar en contacte amb el seu contacte francès per demanar-li informació bancària sobre líders sobiranistes. L’agent, que era un alt càrrec del cos, disposava de fonts al sistema financer andorrà i tenia accés a la llista Falciani, el document que l’informàtic Hervé Falciani es va emportar de la seu suïssa del banc HSBC amb tota una llista d’evasors fiscals.

El mitjà ha assegurat que l’esperança de la ‘policia patriòtica’ era que en aquesta llista hi aparegués algun nom relacionat amb el sobiranisme català.

García Castaño, que el 2014 era cap de la UCAO de la Policia Nacional espanyola, havia conegut el confident francès anys enrere, perquè havien coincidit en la lluita antiterrorista al País Basc francès. Tots dos mantenien una relació regular. 

Setmanes després de la petició, l’agent francès va comunicar al seu company espanyol que tenia informació d’un compte de Xavier Trias a Andorra. Era una informació falsa, però García Castaño no va contrastar-la i va traslladar-la a Eugenio Pino, cap de la Policia Nacional espanyola. També va facilitar les dades a José Ángel Fuentes Gago, el director de gabinet de Pino.

Segons Rac 1, Jorge Fernández Díaz estava al corrent de tot plegat. De fet, ha assenyalat que Fuentes Gago, que coneixia l’aleshores cap de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, va programar una trobada d’aquest amb el ministre. En aquella reunió, que va tenir lloc l’octubre del 2014 i que es va enregistrar d’amagat, De Alfonso va explicar a Fernández Díaz que havia sentit rumors d’un compte de Trias a l’estranger. Segons RAC-1, el ministre va posar sobre la taula la possibilitat de filtrar la informació a la premsa.

<strong>Més de 25.000 euros de fons reservats</strong>

RAC-1 ha assegurat que diverses fonts han apuntat que, després de donar credibilitat a la informació, la ‘policia patriòtica’ hauria pagat 25.000 euros provinents de fons reservats al confident. També ha assenyalat que quan poc després va descobrir que les dades bancàries eren falses, va enviar a França en un avió oficial García Castaño, Fuentes Gago i el comissari José Manuel Villarejo. La idea era que poguessin parlar amb el confident i aclarir el malentès, però no van recuperar els diners que li havien pagat.

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió