Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023
Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023

La pluja dona una treva i els infants s’apoderen de la plaça Sant Pere de Berga per saltar la seva Patum

|

- Publicitat -

ACN Berga – Els infants s’han apoderat aquest divendres de Corpus de la plaça Sant Pere de Berga per saltar la seva Patum. La pluja ha donat una treva i les comparses de la Patum de Lluïment han pogut sortir a la plaça sense patir per si es mullaven. De fet, els Gegants, que abans de sortir estaven tapats amb uns impermeables, han fet finalment el seu ball destapats. Uns 170 infants d’entre 6 i 14 anys participen de la festa i això demostra, segons el president de l’Associació de la Patum Infantil, Sergi Montaner, que gaudeix de “molt bona salut”. Una de les novetats d’enguany és que la comparsa dels Àngels ha estrenat vestits nous. A la tarda arribarà un dels moments més esperats amb el salt de plens a la Patum Infantil Completa.

A les 12 en punt del migdia ha arrencat la Patum Infantil amb la mirada posada al cel després de la pluja que ha caigut de bon matí a Berga. Per precaució, els gegants han sortit inicialment a la plaça tapats amb uns impermeables, tot i que a l’hora del seu ball s’han pogut destapar. Finalment, però, la pluja ha donat una treva i la Patum s’ha pogut celebrar amb normalitat. La festa s’ha allargat durant una hora i ha acabat amb els tradicionals tirabols. Per tancar l’acte s’han lliurat els premis de dibuix infantil de la Patum a la sala de plens del consistori.

Publicitat

Aquest és el segon any en què se sortegen tots els salts perquè la festa sigui més oberta i participativa. L’any passat es va decidir suprimir els cicles de dos anys a cada comparsa. Fins llavors, els nens i nenes tenien dos anys assegurats en una comparsa -l’any que li tocava per sorteig i el següent-. També es va eliminar l’alçada com a requisit i el privilegi dels fills dels cuidadors, que fins aleshores podien entrar a una comparsa sense sorteig previ.

El president de l’Associació de la Patum Infantil, Sergi Montaner, valora molt positivament la decisió de portar totes les comparses a sorteig perquè això permet “que cada any tots els nens puguin renovar i també donar-los l’oportunitat d’entrar a qualsevol comparsa”. També fa un balanç positiu d’eliminar el requisit de l’alçada i agrupar els nens per cursos. “Sense pensar-ho gaire, hem aconseguit que els nens, al ser de la mateixa edat, es facin molt entre ells i es generi molt caliu”, ha explicat Montaner, que considera que “és un dels anys que estan més motivats”.

<strong>”La Patum Infantil té molt bona salut”</strong>

A la Patum Infantil hi participen enguany uns 170 nens d’entre 6 i 14 anys, una xifra similar a l’any passat. Això demostra que la Patum té un bon planter i “molt bona salut”, tal com relata Montaner. A banda dels infants que participen a les comparses, també hi ha més d’una cinquantena de cuidadors que procuren que tot funcioni correctament. Segons el president, els cuidadors fan una feina “molt important i pedagògica” i la majoria són persones que han passat per la Patum Infantil en algun moment o altre.

Segons diu, aquesta festa és un “vehicle de cohesió entre petits i grans” i també amb “qualsevol altra persona”. De fet, la Patum Infantil intenta apropar-se a diferents col·lectius amb accions com ara l’assaig general al pati de la residència de les Germanetes o el salt complet que fan el mateix divendres davant de l’Hospital de Berga. Aquesta iniciativa va sorgir l’any passat per fer arribar la festa als malalts ingressats i també fer un reconeixement a tot el personal sanitari durant la pandèmia.

<strong>Emoció, nervis i molta il·lusió</strong>

L’Eloi té deu anys i és el primer any que participa en una comparsa de la Patum. Ho fa a la de les Guites i està molt emocionat. “La Guita Xica és la comparsa que m’agrada més perquè anem donant saltirons i podem ruixar a la gent. És molt divertit!”, exclama una estona abans de sortir a plaça. L’acompanya en Roger, d’onze anys, que és el segon any que està a les Guites. Explica que és una de les comparses que més li agrada després de les Maces i els Plens.

Qui també farà per primer cop de tabalera és la Berta, que, de fet, és la primera vegada que es presenta al concurs per poder participar a una comparsa de la Patum. Admet que la funció del Tabal és molt important. De la seva banda, la Neu -d’onze anys- enguany formarà part de la comparsa de les Maces i creu que serà molt divertit, tot i que li agradaria poder saltar un any amb la Guita Xica, ja que el seu pare participa amb la Patum dels grans amb aquesta comparsa.

També ha assistit a la Patum Infantil la Queralt Perarnau amb els seus dos fills, l’Eloi i el Marc. Assegura que fa dos anys que es presenten al concurs però encara no els ha tocat. Tot i això, admet que gaudeixen igualment de la festa fent de patumaires.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió