Diumenge, 12 de juliol de 2020 - Edició 717
La República

La plataforma Prou i dues entitats ecologistes denuncien tres empreses per contaminació ambiental

ACN Girona.-La plataforma Prou, l’Associació de Naturalistes de Girona i Ecologistes en acció han presentat una denúncia a la Fiscalia contra la fàbrica d’Hinojosa de Sarrià de Ter (Gironès), la […]

Avatar
Agències 08/11/2019

ACN Girona.-La plataforma Prou, l’Associació de Naturalistes de Girona i Ecologistes en acció han presentat una denúncia a la Fiscalia contra la fàbrica d’Hinojosa de Sarrià de Ter (Gironès), la pedrera de Construcciones Rubau, a Pont Major (Girona) i la fàbrica Cal Industrial per contaminació ambiental. Aquest divendres han presentat l’escrit contra les tres factories i creuen que els residus que emeten deixa desprotegida la població de tot Sarrià de Ter, el barri de Pont Major de Girona, Sant Julià de Ramis (Gironès) i el disseminat de Campdorà (que pertany a Girona). Amb aquesta denúncia la plataforma i les dues entitats ecologistes volen aturar les emissions d’agents químics, pols, contaminants odorífers i sorolls que generen les tres factories.

(En aquesta actualització s’ha inclòs la resposta de l’empresa Construccions Rubau en relació a la denúncia) Des de la plataforma Prou han assegurat que aquesta denúncia a la fiscalia ha estat l’única solució que han vist al conflicte després d’intentar aturar les emissions de la planta d’Hinojosa de la mà de l’Ajuntament de Sarrià de Ter i, posteriorment, buscant la complicitat de la Generalitat.Des de l’entitat sarrianenca han reiterat que “la pudor de claveguera d’aquest estiu” va ser tan important que van “demanar ajuda” al president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, i també al candidat d’ERC al Congrés per Barcelona, Gabriel Rufián. Tot i així, no van aconseguir aturar l’activitat de la factoria sarrianenca.Per això han optat per recórrer a la via judicial, a l’espera que Hinojosa compleixi amb les seves promeses i instal·li les mesures pertinents per minimitzar l’impacte ambiental que produeix la fàbrica. Els veïns mantenen que aquestes emissions de residus i sorolls afecten a la seva salut.El mes de setembre, la plataforma Prou i l’Associació de Naturalistes de Girona ja van presentar una denúncia al Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil de Girona en contra d’Hinojosa. En l’escrit deien que la factoria superava els llindars de contaminació ambiental permesos.Construccions Rubau assegura que compleix “escrupolosament” la lleiEn un comunicat, l’empresa Construccions Rubau assegura que compleix “escrupolosament” amb la legislació vigent, tant pel què fa a les emissions com al soroll. És més, la firma subratlla que té “un pla d’autoexigència intern que es complementa tant amb els requeriments de les certificacions mediambientals com amb les lectures periòdiques que fa l’administració, sempre d’acord amb les actuals normatives”.Després que s’hagi fet pública la interposició de la denúncia davant la fiscalia, Construccions Rubau també avança que està desenvolupant “un projecte molt ambiciós” per reduir “encara més” els sorolls de la planta. I que tant els ajuntaments de Sarrià de Ter com el de Girona “estan informats puntualment dels progressos que es van portant a terme”.

Relacionats