Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

La Plataforma per un Nou Hospital a les Terres de l’Ebre es posa en marxa amb una recollida de firmes

ACN Tortosa – La nova Plataforma per un Nou Hospital a les Terres de l’Ebre es va constituir dissabte en una assemblea a la Biblioteca de Roquetes (Baix Ebre). L’entitat […]

Agències 16/02/2022

ACN Tortosa – La nova Plataforma per un Nou Hospital a les Terres de l’Ebre es va constituir dissabte en una assemblea a la Biblioteca de Roquetes (Baix Ebre). L’entitat naix per aglutinar suports de la ciutadania, entitats i forces polítiques i municipis en favor de la construcció d’un nou centre hospitalari de referència per al territori. En un primer manifest, insisteixen en els problemes d’accessibilitat, espai i aparcament que té l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa (HVCT) i el 5 de març iniciaran una recollida de firmes per reclamar al Govern i els ajuntaments afectats que posin en marxa els tràmits que sustentin la construcció futura d’un nou hospital. L’entitat tem que una gran ampliació de l’HVCT anul·li aquesta possibilitat.

La primera iniciativa de la nova Plataforma per un Nou Hospital a les Terres de l’Ebre serà una campanya de recollida de firmes a les quatre capitals de comarca i que es desplegarà també a tots els municipis ebrencs. “La nostra funció és fer pressió perquè creiem que la solució al problema del territori és un nou hospital”, ha explicat el president de l’entitat, Sisco Lahosa.

En l’assemblea constituent de dissabte també es va aprovar un manifest en el qual s’assenyalen les dificultats d’accessibilitat, espai i aparcament de l’actual hospital de referència, el Verge de la Cinta de Tortosa, i per al qual reclamen millores sense renunciar a tenir un centre nou en el futur. “No es pot deteriorar més i calen actuacions i volem el mateix tracte que a altres llocs, però aquestes obres no poden hipotecar la construcció d’un nou edifici”, ha advertit Lahosa.

Per a la Plataforma, si el Govern inverteix “60, 70 o 80 milions d’euros” en l’ampliació de l’HVCT, “no hi haurà nou hospital”. “No hem de posar tots els ous al mateix cistell”, ha dit el president. Amb les signatures que es recullin, es vol pressionar al Parlament perquè el pressupost 2023 destini “una significativa partida” per fer els estudis i els projectes necessaris per construir un nou hospital, i perquè els ajuntaments “que han de cedir els terrenys, es posin les piles”.

“Naixem com a plataforma perquè l’alternativa no és l’ampliació”, ha insistit Lahosa. Tot i que Salut encara no ha concretat si s’executarà l’ampliació o es descartarà pel seu cost, l’entitat desconfia de “pronunciaments” que puguin ser “electoralistes o conjunturals”. Si el Departament decidís apostar per un nou centre hospitalari a les Terres de l’Ebre, la plataforma ha creat un grup tècnic, amb sanitaris i gestors, perquè no se’ls “desmobilitzi”. El grup s’encarregarà de fer seguiment de la cronologia, les obres i la construcció i d’assegurar-se que es concreti com a hospital universitari.

L’entitat també ha impulsat una moció que s’ha aprovat ja en tres ajuntaments del territori i està pendent de passar pel plenari de dos ajuntaments més. La Plataforma treballa amb els grups polítics perquè la traslladin als plens i on no sigui possible per aquesta via, recolliran les firmes necessàries perquè hi arribi com a moció popular.