Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

La Plataforma Antiincineradora de Cercs diu que els terrenys de la central són comunals i exigeix que siguin catalogats

ACN La Nou del Berguedà.-La Plataforma Antiincineradora de Cercs (PAIC) assegura que l’antiga central tèrmica s’ubica en terrenys emprius, és a dir, d’ús comunal i, per tant, de titularitat compartida […]

Avatar
Agències 20/05/2021

ACN La Nou del Berguedà.-La Plataforma Antiincineradora de Cercs (PAIC) assegura que l’antiga central tèrmica s’ubica en terrenys emprius, és a dir, d’ús comunal i, per tant, de titularitat compartida entre l’Ajuntament i els veïns i veïnes. Arran de la descoberta, feta per part d’un grup de veïns, el col·lectiu va entrar aquest dimecres una instància al consistori exigint que s’esclareixin els fets i que, en cas de corroborar-se, els expropiï i passin a catalogar-se a l’inventari de béns municipals. A banda de la plataforma, 166 veïns han presentat la mateixa instància a l’Ajuntament a títol individual. El col·lectiu no descarta emprendre accions legals si el consistori no fa res.

Cal recordar que la Generalitat va tombar, l’agost passat, el projecte de construcció d’una planta incineradora de residus industrials per produir energia a l’antiga central tèrmica de Cercs per incompatibilitat urbanística. No va ser, però, fins a finals d’any que es va arxivar provisionalment la proposta. “Tot i això seguim tenint el risc que s’hi instal·li qualsevol altre indústria o sector contaminant”, ha assegurat la portaveu de la plataforma, Martina Marcet, tot justificant la necessitat de recuperar els terrenys.Segons ha donat a conèixer la PAIC, van ser un grup de veïns de Cercs els que els van alertar del fet que bona part de l’antiga central tèrmica s’ubicaria en terrenys designats com a emprius i per tant de titularitat compartida entre l’Ajuntament i els veïns i veïnes. S’han trobat actes de plens dels anys 70 i 80 que també ho acrediten. “Falta documentació i per aquesta raó hem presentat la instància”, ha explicat Àlex Peñalver, lletrat del Fons de Defensa Ambiental en roda de premsa.En el text presentat per la PAIC, idèntic al que han entregat 166 veïns del municipi a títol individual, insten a l’Ajuntament a investigar la situació d’aquests emprius i, en cas de verificar-ho, en recuperi la seva possessió i els inclogui en l’Inventari de Béns Municipal. També que faci les corresponents actuacions al Registre de la Propietat per tal d’especificar la seva titularitat.Marcet ha lamentat la poca “opacitat i manca de resposta” que ha mostrat el consistori amb el col·lectiu a les diferents demandes que els hi han fet amb anterioritat. En aquest sentit, ha aprofundit la també advocada del Fons de Defensa Ambiental, Ariadna Rigau, la PAIC va presentar tot un seguit de recursos per les irregularitats en les llicències atorgades pel projecte de la planta incineradora. “Tenien sis mesos per contestar i no ho van fer”, ha recordat.Ara, amb la nova instància “volem pressionar a l’Ajuntament perquè es vegi forçat a tirar endavant aquestes accions”, ha subratllat la portaveu de la PAIC, que també ha fet una crida als veïns del municipi a sumar-se a la demanda “i presentar el màxim d’instàncies”.Accions legalsLa PAIC no descarta prendre accions legals si el consistori opta pel silenci administratiu. Peñalver ha explicat que podrien optar tant per la via administrativa, fet que permetria als veïns recuperar els terrenys si el jutge així ho determina, com per la judicial, per la qual cosa es podria acusar l’alcalde de prevaricació omissible.