Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

La plaça del ‘negrer’ Antonio López a Barcelona es dividirà i tindrà dos noms: d’Idrissa Diallo i de Correus

ACN Barcelona.-La darrera ponència del nomenclàtor de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat que la plaça del ‘negrer’ Antonio López es divideixi finalment en dos i passi a dir-se d’Idrissa Diallo […]

Agències 26/06/2021

ACN Barcelona.-La darrera ponència del nomenclàtor de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat que la plaça del ‘negrer’ Antonio López es divideixi finalment en dos i passi a dir-se d’Idrissa Diallo (cantó Besòs, en honor al migrant guineà mort al CIE l’any 2012) i de Correus (cantó Llobregat, per l’equipament proper). En paral·lel, la ponència ha donat llum verda a 20 nous noms de carrers i places a la capital catalana, 14 dels quals dedicats a dones. En concret, les personalitats femenines que passaran a tenir un espai a la ciutat seran Rosa Barba, Sonia Rescalvo, Fadwa Tuqan, Montserrat Riera, Anna Canalias, Antònia Adroher, Clémence Jacquinet, Pepita Uriz, Maria Pi, Mercè Climent, Virginia Amposta, Pilar Espuña, Gretel Ammann i Lola Iturbe.

Gabriel García Márquez, al Centre Cívic Casal de SarriàLa ponència del nomenclàtor ha informat favorablement el canvi de nom de la plaça d’Antonio López, al districte de Ciutat Vella, i la seva divisió en dues places independents. Aquesta proposta ara s’elevarà al proper plenari del districte de Ciutat Vella per tal que l’aprovi. A més, també s’ha dona llum verda que l’espai al davant del Centre Cívic Casal de Sarrià –a l’interior dels Jardins de Vil·la Cecília- porti el nom del Premi Nobel de Literatura Gabriel García Márquez, que va viure al districte de Sarrià-Sant Gervasi entre els anys 1967 i 1975. El regidor de Ciutat Vella i Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha recordat que la presència de dones al nomenclàtor de Barcelona continua sent “ínfima” i les representades són majoritàriament en qualitat de propietàries de terres, santes, nobles i relacionades amb la monarquia.”Aquest fet explica clarament que són els homes privilegiats els que han hegemonitzat el relat de construcció de la ciutat”, ha apuntat Rabassa. Per aquest motiu, el govern municipal està apostant per donar prioritat als noms femenins i mirar de revertir “el desequilibri i la poca presència de noms de dona i noms populars”. La llista de dones que s’incorporen a la llista de carrers barcelonina està formada per l’arquitecta, paisatgista i professora de la UPF Rosa Barba, Sonia Rescalvo (la transsexual assassinada per un grup de neonazis el 1991 al parc de la Ciutadella), la poeta palestina Fadwa Tuqan i les pedagogues Montserrat Riera, Anna Canalias, Antònia Adroher, Clémence Jacquinet, Pepita Uriz, Maria Pi i Mercè Climent. També s’incorporen al nomenclàtor de carrers la mestra i sindicalista Virginia Amposta, l’activista Pilar Espuña, la filòsofa feminista Gretel Ammann i l’activista i sindicalista Lola Iturbe.Un espai per al bomber electrocutat el 2010 a la VernedaJosé Garrido Gámez, el bomber que va morir electrocutat el 2010 a la Verneda, també tindrà un espai a l’entorn de la fàbrica Cobega. D’altra banda, el districte de Sants-Montjuïc li dedicarà un espai al limnòleg, oceanògraf i ecòleg Ramon Margalef, i Josep Canals, el president de l’Associació de Veïns de la Zona Universitària, donarà nom al carrer que s’obrirà properament entre el carrer de Joan Obiols i Keynes com a prolongació de Trias i Giro.