Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1706
La República

La Perla 29 recupera ‘Els ulls de l’etern germà’ per celebrar els 20 anys de la companyia

ACN Barcelona – La Perla 29 tornarà als orígens amb la reposició del seu primer muntatge, ‘Els ulls de l’etern germà’, de Stefan Zweig. A partir del 8 de febrer […]

Agències 31/01/2023

ACN Barcelona – La Perla 29 tornarà als orígens amb la reposició del seu primer muntatge, ‘Els ulls de l’etern germà’, de Stefan Zweig. A partir del 8 de febrer i durant 6 setmanes la companyia d’Oriol Broggi representarà al Teatre La Biblioteca el seu espectacle fundacional, estrenat l’any 2002 a la Sala Beckett de Gràcia, anys abans d’aterrar a la seva seu a Ciutat Vella. ‘Els ulls de l’etern germà’ és un dilema existencial de Stefan Zweig, vestit d’una faula sobre un guerrer de l’orient que mata accidentalment el seu germà. Broggi ha explicat aquest dimarts que sempre havien tingut ganes de recuperar-la, per com va funcionar, per ser el primer i perquè està carregada d’un humanisme “que no hem d’oblidar mai i que dona sentit a les obres que fem”.

L’any 2002 Oriol Broggi va estrenar una primera versió d’aquest espectacle, també amb Òscar Muñoz, Marc Serra i aleshores amb Bruno Oro en el paper que ara fa Xavi Ripoll. Va ser el primer espectacle que feien amb el nom de La Perla 29, i va ser la Sala Beckett (a Gràcia, que ja dirigia Toni Casares) qui els va acollir, tal com bé recorda i agraeix aquest dimarts Broggi.

“Hi vam trobar el nucli del nostre estil teatral, la nostra manera de produir i d’entendre l’escena, el fet fundacional”, diu el director sobre aquella peça.

La companyia volia tornar a ‘Els ulls de l’etern germà’ però no trobava el moment, ha exposat el director. “Com un exercici profund de la nostra manera d’entendre el teatre”, així entén aquesta adaptació del relat breu de Stefan Zweig amb dos actors que fan alhora de personatges i narradors, mentre un músic acompanya i il·lustra el text.

Quins canvis han introduït respecte aquell muntatge? Essencialment, cap, ha admès Broggi. El més evident, i alhora el més subtil, la veterania de la companyia i “el pes” que això confereix a la seva manera d’entendre i dir el text. Fins i tot l’escenografia és la original, de manera que al terra de La Biblioteca hi llueix una gran moqueta blava, i no hi ha rastre de la sorra que s’ha convertit en marca de la casa dels muntatges de La Perla 29.

L’obra és un viatge a la recerca de la llibertat i la justícia, una faula sobre les conseqüències de les nostres accions i sobre els lligams amb els altres. “Travessa la quotidianitat amb un gran humanisme, que no hem d’oblidar mai, i que de fet dona sentit a les obres que fem”, ha dit el director.

El 20è aniversari

Amb aquesta estrena la Perla 29 dona el tret d’inici al seu 20è aniversari, on la programació regular anirà combinada amb un seguit d’activitats que faran referència al “grans moments” viscuts. Per exemple, el retrobament de les companyies de muntatges emblemàtics com ‘Antígona’ (aquest ja s’ha produït) o ‘Incendis’ (al març), per rellegir l’obra amb públic.

També hi haurà xerrades amb directors que han passat pel Teatre La Biblioteca, una promoció de dues entrades gratuïtes per a tots els joves que facin 20 anys aquest 2023, i l’estrena de al juny de l’obra ‘Coralina. La serventa amorosa’, de Carlo Goldoni, amb deu actors, entre alters iniciatives i propostes previstes.