Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

La patronal Cecot, primera entitat empresarial i econòmica amb segell 100% Carbon Neutral a Espanya

ACN Barcelona – La patronal Cecot ha esdevingut la primera organització empresarial i de professionals a Espanya que assoleix el certificat i el reconeixement d’entitat Carbon Neutral del Ministeri per […]

Agències 04/10/2022

ACN Barcelona – La patronal Cecot ha esdevingut la primera organització empresarial i de professionals a Espanya que assoleix el certificat i el reconeixement d’entitat Carbon Neutral del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. El president de l’entitat, Xavier Panés, ha reclamat a empreses i organitzacions que es preparin per “liderar” el procés de descarbonització i la transició cap a una economia sostenible. Per això ha demanat un “esforç” per tenir “ple coneixement” de l’impacte de les activitats pròpies i detectar els punts a millorar. La Cecot s’ha adherit, a més, als Acords Voluntaris de la Generalitat, programa a través dels quals les entitats calculen i registren la petjada de carboni anual i es comprometen a reduir-la.

Segons els càlculs que ofereix la patronal, les emissions de CO2 s’han reduït de 109,46 tones el 2017 a 3,33 el 2021. La xifra s’ha assolit canviant l’energia elèctrica de fonts no renovables a 100% renovables, tant per la instal·lació d’una fotovoltaica pròpia com per la compra d’energia verda a les comercialitzadores. L’entitat ha compensat les emissions el 2021 invertint en un projecte de reforestació que preveu mantenir durant un període de 30 a 50 anys.

Durant l’any 2022 la Cecot ha calculat la petjada de carboni des del 2017 per conèixer l’impacte de la seva activitat, així com l’evolució i l’efectivitat de les accions que ha fet per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH). Alhora ha redactat plans de millora anuals per arribar a la neutralitat climàtica (Carbon Neutral).

Les petjades de carboni calculades s’han inscrit al registre oficial del Ministeri que, un cop comprovada la veracitat de les dades, ha atorgat a la Cecot els certificats i els segells corresponents a les fites aconseguides del 2017 al 2021. L’entitat afirma que el 2021 ha completat el recorregut, amb la petjada de carboni calculada, reduïda i compensada.

Paral·lelament, la patronal també ha consolidat el compromís amb la reducció d’emissions adherint-se als Acords Voluntaris de la Generalitat, un programa en el que les organitzacions es comprometen no només a calcular i registrar cada any la seva petjada de carboni seguint el model ISO14064 -i per tant un abast d’emissions més ampli- sinó a reduir-les.

L’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot ha creat les bases, la metodologia i els primers càlculs de petjada de carboni corporativa, metodologia que Panés ha posat disposició de les empreses “que vulguin saber l’impacte de la seva activitat i apostar per la descarbonització”. El Pacte Verd Europeu (Fit for 55) demana al conjunt del teixit empresarial una reducció de les emissions del 55 % el 2030 respecte els valors de l’any base.