Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

La pandèmia va provocar la caiguda de casos als jutjats de Barcelona el 2020 però pot col·lapsar-los quan s’acabi

ACN Barcelona.-La pandèmia de covid-19 va suposar un descens generalitzat de l’entrada d’assumptes als jutjats de Barcelona durant el 2020, però alhora pot suposar un increment aquest 2021 i l’any […]

Avatar
Agències 18/06/2021

ACN Barcelona.-La pandèmia de covid-19 va suposar un descens generalitzat de l’entrada d’assumptes als jutjats de Barcelona durant el 2020, però alhora pot suposar un increment aquest 2021 i l’any vinent. Així, van baixar un 16% en civil, un 20% en família, un 16% en capacitat, un 36% en mercantil, un 17% en contenciós, un 28% en instrucció, un 11% en penal i un 5% en social. Cal destacar que l’única jurisdicció que ha rebut un increment d’assumptes penals és la dels jutjats de violència sobre la dona, i això malgrat que en els moments més durs del confinament les denúncies que arribaven a la guàrdia eren molt poques. Però alhora, els futurs desnonaments, els acomiadaments o els recursos contra sancions per covid poden col·lapsar encara més els jutjats.

El repte que es presenta és una possible allau d’assumptes vinculats als efectes de la covid en l’economia, sobretot en el moment en què finalitzin les mesures de suport econòmic i la pròrroga en el deure de sol·licitar el concurs. En la presentació de la memòria anual del 2020, la jutgessa degana sortint de Barcelona, Mercè Caso, ha explicat que hi ha jutjats contenciosos-administratius triguen a resoldre els casos més de 16 mesos, i alguns ja superen els dos anys. Però si el Tribunal Constitucional veu legal l’estat d’alarma, molts recursos contra multes per saltar-se les restriccions del confinament poden trigar fins a quatre anys en resoldre’s.Fins al moment les mesures adoptades pel Ministeri de Justícia i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) se centren en mesures d’autoreforç, les quals seran insuficients per gestionar la situació de forma sostinguda en el temps, segons Caso. Per això, demana més reforços, més jutjats, millor tecnologia i més inversió procedent dels fons europeus.Els tres mesos de confinament estricte, del març al juny, va suposar un increment del 35% en els judicis civils suspesos, passant de 8.300 a 12.300 del 2019 al 2020. En l’àmbit penal es van suspendre un 54% més de judicis, i en l’àmbit social van créixer un 33%.