Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

La pandèmia tindrà un impacte de 4.972 MEUR als comptes públics, un 2,3% del PIB català, segons Aragonès

ACN Barcelona.-El Govern calcula que la crisi de la covid-19 tindrà un impacte pressupostari d’almenys 4.972 milions d’euros, una xifra que representa el 2,31% del PIB. En una compareixença al […]

Avatar
Agències 15/07/2020

ACN Barcelona.-El Govern calcula que la crisi de la covid-19 tindrà un impacte pressupostari d’almenys 4.972 milions d’euros, una xifra que representa el 2,31% del PIB. En una compareixença al Parlament, el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha dit que espera rebre 3.225 milions dels 16.000 milions que l’Estat transferirà a fons perdut a les autonomies, una dotació que “no serà suficient” per cobrir les pèrdues de la pandèmia. I és que, segons les estimacions del titular d’Economia, un cop rebudes aquestes transferències encara li quedaran per cobrir 1.747 milions. Per això, ha reclamat que aquest fons extraordinari s’incrementi fins als 25.000 milions i que se situï l’objectiu de dèficit del 0% a l’1% aquest exercici.

El Departament d’Economia calcula que la pandèmia provocarà una caiguda de la recaptació de 2.407 milions d’euros i un augment de 2.565 milions d’euros en l’apartat de despeses de la Generalitat. Aragonès ha xifrat en 1.742 milions el sobrecost en despesa directa destinat al sistema sanitari i els serveis socials durant l’emergència, mentre que les despeses indirectes, on es compten el pagament a proveïdors, la compensació a operadors de transport, els ajuts a les persones i empreses o les despeses del curs escolar, s’han enfilat fins a 1.076 milions d’euros.El Govern va anunciar ahir que havia aprovat la generació de crèdit per ampliar en 1.230 milions d’euros els pressupostos i aquest dimecres ha concretat que es destinarien principalment a reforçar els sistemes de salut, sociosanitaris i residencials; també a un pla d’educació digital per afrontar el proper curs “amb garanties” i situar recursos en “sectors estratègics”.El forat de recursos públics que deixarà la pandèmia es compensaran amb els fons de contingència, amb modificacions pressupostàries internes i amb el fons extraordinaris que s’habilitin per combatre la covid-19, ha dit Aragonès. Justament aquest dimecres el Congrés dels Diputats ha aprovat la partida de 16.000 milions d’euros addicionals a fons perdut que el govern espanyol transferirà a les comunitats autònomes, dels quals la Generalitat espera rebre 3.225 milions d’euros, el 20,2%.El Govern creu que el pla de xoc espanyol “no serà suficient” per compensar l’impacte pressupostari total i ha tornat a reclamar que s’incrementin fins als 25.000. A més, ha dit que la composició d’aquests fons s’assembla més a un “sistema de finançament” que a uns recursos extraordinaris per l’alt pes que es dóna a la població a l’hora de distribuir-los.Segons l’estimació d’Aragonès, els fons extraordinaris deixaran un marge de 1.747 milions d’euros per a cobrir que s’hauran d’eixugar amb un augment del dèficit. En aquest punt, Aragonès ha tornat a reclamar al govern espanyol un augment de l’objectiu de dèficit del 0% a l’1%.El vicepresident ha dit que “no té sentit” que no es permeti un increment de l’endeutament de les autonomies ni es relaxi la regla de despesa pels ajuntaments quan l’Estat acabarà l’any amb un deute de més del 10%. Un increment d’aquest llindar pressupostari és “imprescindible” per poder afrontar les modificacions pressupostàries, ha dit. Per això, ha fet una crida als ajuntaments del país per exigit conjuntament la flexibilització d’aquests paràmetres que permetin als consistoris fer servir el superàvit que generen.