Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

La pandèmia provoca una disminució dels contractes de lloguer però impulsa la venda de sòl per a activitat econòmica

ACN Barcelona.-La crisi del coronavirus ha provocat una disminució dels contractes de lloguer residencials i comercials i n’ha “disparat” l’oferta. En canvi, ha impulsat la venda de sòl per a […]

Agències 12/11/2020

ACN Barcelona.-La crisi del coronavirus ha provocat una disminució dels contractes de lloguer residencials i comercials i n’ha “disparat” l’oferta. En canvi, ha impulsat la venda de sòl per a activitats econòmiques. “Aquest any, segurament, vendrem més sòl que l’any passat”, ha vaticinat el director de l’INCASÒL, Albert Civit, a l’exposició organitzada per celebrar el 40 aniversari de l’entitat. Un dels principals reptes de l’organització de cara als pròxims anys és incrementar el pes de l’habitatge assequible sobre el parc d’immobles. Civit ha reconegut que les administracions han “fet tard” i ha demanat al govern espanyol “ajustar” la fiscalitat d’aquests habitatges per incentivar-ne la promoció per part d’empreses privades.

En relació amb la llei per limitar els preus dels lloguers, Civit ha assegurat que és “una mica aviat” per valorar-ne les conseqüències. “Necessitem un o dos mesos més per avaluar realment si aquest decret ha abaixat els preus, que és la nostra intenció, o si és neutre”, ha explicat.L’INCASÒL ha assegurat que la pandèmia del coronavirus ha provocat una disminució del volum de negoci i un augment de l’oferta de lloguers, tant d’habitatges com de locals comercials. Tot i això, Civit ha reconegut que encara no se sap a quins segments del lloguer s’ha produït aquest fenomen o si finalment impactarà en els preus. “Hem de ser prudents”, ha manifestat. En canvi, la crisi del coronavirus no ha impactat sobre l’oferta del sòl per activitat econòmica. “L’àrea metropolitana ha deixat de ser l’objectiu principal de les grans operacions de sòl, sobretot per activitat econòmica, que s’estan desplaçant cap a l’interior. És aquí on hem de focalitzar els esforços per produir sòl allà on abans no hi havia demanda”, ha explicat Civit. De fet, el director de l’entitat ha assegurat que la pandèmia també ha impactat sobre el comportament de la ciutadania i els ha fet “replantejar” els llocs on viuen. “Ens hem plantejat que les ciutats són un bon lloc per viure i fer relacions socials, però el territori també ho és”, ha manifestat. De cara als pròxims anys, Civit ha afirmat que un dels principals reptes és dotar d’habitatge assequible a “tothom”. “És una de les assignatures pendents. Totes les administracions hem fet tard en aquest tema”, ha reconegut. El director de l’entitat ha assegurat que l’INCASÒL està fent un “esforç important” en matèria del lloguer assequible, amb 18.000 habitatges existents i la creació de 500 nous immobles cada any. Tot i això, ha reconegut que no és “suficient” i ha assegurat que cal crear les condicions perquè els promotors privats puguin aixecar habitatges assequibles i la gent jove, que seran els principals ocupadors, no hagin de gastar fins a un 60% del sou en l’habitatge. Civit ha assegurat que l’actualització del preu del mòdul per part de la Generalitat permetrà als promotors privats entrar al món de l’habitatge assequible. Tot i això, ha assegurat que calen altres “mecanismes” per abaixar el cost de la producció i ha demanat al govern espanyol “ajustar” la fiscalitat de l’habitatge assequible.