Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

La pandèmia fa caure les víctimes mortals en un 41% però Trànsit fa una crida a no abaixar la guàrdia

ACN Barcelona .-El descens de mobilitat provocat per la pandèmia de la covid-19 ha reduït en un 41,5% el nombre de persones mortes en accident de trànsit i en un […]

Avatar
Agències 15/11/2020

ACN Barcelona .-El descens de mobilitat provocat per la pandèmia de la covid-19 ha reduït en un 41,5% el nombre de persones mortes en accident de trànsit i en un 34,5% els ferits de gravetat. respecte el 2019. Segons ha informat el departament d’Interior aquest dissabte, fins al 13 de novembre han mort a la carretera 93 persones i 449 han resultat ferides de gravetat. Davant d’aquestes xifres, el director del Servei Català del Trànsit, Juli Gendrau, que ha assistit a un acte per commemorar el Dia Mundial en Record de les Víctimes d’Accident de Trànsit, ha fet una crida a no abaixar la guàrdia i ha recordat que el 90% dels accidents són per factors humans “evitables” i ha advertit que tindran “permissivitat zero” amb les “conductes poc responsables”.

Durant l’acte que s’ha fet al passeig Marítim de la Nova Icària, el director del SCT ha indicat que “la sinistralitat també és una pandèmia de grans dimensions”. En aquest sentit, ha recordat que la majoria d’accidents són per “distraccions evitables, excessos de velocitat, presència d’alcohol i drogues en els sinistres” i que per tant “hi ha d’haver zero permissivitat en les conductes poc responsables”.Gendrau ha fet èmfasi en la prevenció, però també en el suport i l’acompanyament per aquells que pateixen les víctimes mortals, tal com “s’està fent des de les associacions” de víctimes. “No hem de deixar a ningú en l’oblit”, ha conclòs.Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat que els cotxes són una eina complementària i que cal posar les persones al “centre” de la ciutat per reduir la sinistralitat viària. “Durant massa temps l’urbanisme d’aquesta ciutat i el model de mobilitat han posat el cotxe al centre”, ha reflexionat en veu alta.La batllessa ha destacat que tot i que els vehicles motoritzats només suposen un 20% de la mobilitat però ocupen un 60% de l’espai de la ciutat. Per aquesta raó, el consistori s’ha proposat “reformar la mobilitat”, reduir la velocitat a tot arreu, “especialment a dins de la ciutat, i portar la velocitat de 30 quilòmetres per hora tant a les vies principals com a les secundàries”. Colau ha detallat que aquest any, entre el gener i el novembre, han mort 12 persones en accidents de trànsit i que 123 han resultat ferides de gravetat. Aquestes xifres són molt inferiors a altres anys perquè la pandèmia ha obligat a reduir substancialment la mobilitat.Amb tot, l’alcaldessa ha considerat que no cal abaixar la guàrdia perquè “aquestes són unes xifres terribles que no podem normalitzar”. També ha destacat que des de l’ajuntament estan treballant per protegir els voltants de les escoles “reduint els cotxes, reduint la velocitat i guanyant espai pels nens i nenes”.Per l’alcaldessa, “les administracions públiques no només hem de visibilitzar i conscienciar, sinó que també hem d’actuar amb polítiques concretes per revertir aquesta situació”, ha conclòs.A més de Colau i Gendrau, a l’acte, que té lloc cada tercer diumenge de novembre, han assistit el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, i representants de les Associacions de Víctimes de Trànsit P(A)T i Stop Accidentes.