Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

La PAH veu “insuficient” el decret del govern espanyol sobre habitatge i el titlla de “nou rescat encobert a la banca”

ACN Barcelona.-La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha considerat que el decret espanyol sobre l’habitatge pel coronavirus és “insuficient” i suposa “un nou rescat encobert a la banca i […]

Avatar
Agències 03/04/2020

ACN Barcelona.-La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha considerat que el decret espanyol sobre l’habitatge pel coronavirus és “insuficient” i suposa “un nou rescat encobert a la banca i als grans propietaris”. La plataforma ha afirmat que les mesures són “molt limitades” i que les famílies s’hauran d’endeutar posposant els pagaments “amb l’únic objectiu de pagar les rendes als fons voltors, socimis i la banca”. “El govern va camí de repetir la història de la crisis financera, abandonat les famílies, que no són responsables de la seva situació”, ha manifestat. Ha apuntat que la moratòria d’un mes en el pagament de l’hipoteca és “clarament insuficient” i la de lloguer genera solucions “incompletes”, com passa amb els subministraments bàsics.

Ha afegit que es crea “sectarisme social” amb la diferenciació de tracte entre persones hipotecades i inquilines i ha considerat que el termini de sis mesos de pròrroga extraordinària dels contractes, tot i positiu, és “escàs”. La PAH ha recordat que des de l’inici de la crisi sanitària ha defensat l’exoneració total del pagament d’hipoteques i lloguers mentre duri la ciris “i alguns mesos més”, per a les famílies vulnerables. Sí que valora com a positiu la suspensió de desnonaments per a llars vulnerables sense alternativa habitacional per sis mesos però repeteix que el termini és “molt limitat” i queden fora els desnonaments per precari. Ha afegit que el nou decret també al·ludeix que hi ha un 85% de petits propietaris que depenen d’aquesta renda per viure però la PAH considera que la xifra no es correspon amb la realitat. En aquest sentit, ha criticat que no s’hagi “fet pagar ni un euro” als grans propietaris i que les ajudes que s’anuncien “tornin a anar a les butxaques dels especuladors”. Davant d’això, la PAH ha reclamat “posar la vida al centre” i ha afegit que “sense habitatge aquesta no és possible”. “Si l’Estat i el govern espanyol no donen una resposta social suficient a la crisi econòmica rescatant les persones com va fer amb els bancs, ens tindrà davant i quan acabi el confinament reprendrem la nostra campanya de mobilitzacions”, ha manifestat.