Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

La PAH ocupa una oficina del BBVA per reclamar lloguer social en diversos pisos traspassats a un ‘fons voltor’

ACN Barcelona.-Una vintena de membres de la PAH han ocupat aquest dimecres al matí una oficina del BBVA al centre de Barcelona per reclamar lloguers socials en diversos pisos de […]

Agències 09/09/2020

ACN Barcelona.-Una vintena de membres de la PAH han ocupat aquest dimecres al matí una oficina del BBVA al centre de Barcelona per reclamar lloguers socials en diversos pisos de la seva propietat. Es tracta de diversos habitatges que el banc va traspassar a la immobiliària Divarian, de la qual posseeix el 20%, i el 80% restant pertany al ‘fons voltor’ Cerberus. Fa un any la nova propietària ha confirmat que farà pagar un lloguer social als inquilins, però encara no s’ha posat en marxa i mentrestant segueixen endavant els procediments judicials per impagament d’hipoteca. Els afectats no han pogut contactar amb cap interlocutor directe per parlar de la qüestió.

Els activistes, vestits amb la tradicional samarreta verda i sense por de la pluja, han ocupat l’oficina amb càntics, crits, pancartes, cartells, confeti, timbals i un altaveu per fer-se sentir.Una de les afectades, Gloria Vaquerizo, del barri de Roquetes i amb una filla de dos anys, explica que fa vuit anys que demanen poder pagar un lloguer social pel pis on viuen i del qual van haver de deixar de pagar la hipoteca. No volen viure-hi de franc, però des de l’octubre passat la propietat els va confirmar el lloguer social però encara no han signat el contracte. Això els suposa molta angoixa, i més en temps de pandèmia. Han intentat contactar amb la propietat, però mai els responen clarament. Mentrestant, amb l’ajuda de la PAH i dels serveis socials, han pogut aturar diversos intents de desnonament. Ara volen confirmar un lloguer social pels propers set anys.Per la seva banda, el portaveu de la PAH, Santi Mas de Xaxàs, ha explicat que BBVA, Cerberus i Divarian “són el mateix gos amb diversos collars” i per això han ocupat aquesta oficina de la cantonada dels carrers Ausiàs Marc i Girona, a l’Eixample. Mas de Xaxàs demana al BBVA que “no jugui amb les vides” d’aquestes famílies, i menys en temps de pandèmia, i que compleixi la llei 24/2015 que obliga els grans propietaris a oferir lloguers socials.Sobre la possible regulació dels preus de lloguer per part del Parlament de Catalunya aquest mateix dimecres, Mas de Xaxàs ha dit que esperen que s’aprovi i que els partits que encara dubten “mirin més a la ciutadania i no tant als fons voltors”. De fet, considera que la nova regulació garantiria la rendibilitat dels grans propietaris però també un nivell de vida adequat per a tothom. Ha afegit que la pandèmia ha fet baixar el preu del lloguer, que havia pujat molt per sobre dels salaris, però creu que no cal una altra pandèmia perquè baixin més.