Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

La nova llei estatal d’enjudiciament criminal proposa que els fiscals i no els jutges dirigeixen les investigacions

ACN Madrid.-L’avantprojecte de la nova llei estatal d’enjudiciament criminal proposa que siguin els fiscals i no els jutges els que dirigeixin les investigacions, segons ha avançat ‘El País’ i ha […]

Avatar
Agències 18/11/2020

ACN Madrid.-L’avantprojecte de la nova llei estatal d’enjudiciament criminal proposa que siguin els fiscals i no els jutges els que dirigeixin les investigacions, segons ha avançat ‘El País’ i ha confirmat l’ACN. El document apunta que els jutges es limitaran a ser àrbitres en els procediments judicials per garantir el respecte dels drets de tots els implicats. D’altra banda, es prohibeix que els partits polítics, les organitzacions públiques o els sindicats puguin ser acusacions populars en els processos judicials. L’actual llei d’enjudiciament judicial és del 1882.

Si la norma acaba prosperant, les funcions dels jutges serien les d’autoritzar o denegar mesures que suposin una ingerència en els drets fonamentals, assegurar el dret dels investigats a que es practiquin les diligències per a la seva defensa i resoldre la intenció de víctimes o acusacions populars d’intervenir en el procés. D’aquesta manera, el jutge deixaria de rebre directament les denuncies i atestats policials.Per contra, el fiscal passaria a dirigir la investigació i seria l’encarregat d’iniciar i demanar a la policia judicial la investigació per esclarir els fets en qüestió, conèixer els responsables, adoptar o demanar al jutge que s’adoptin mesures cautelars, sostenir l’acusació en el judici oral i vetllar pel compliment de les sentències, entre d’altres. A més, el text li atorga només al fiscal la capacitat d’informar sobre el procés i sense l’autorització d’aquest ni els governs ni els òrgans policials podran donar dades d’una causa. D’alta banda, l’avanprojecte inclou modificacions pel que fa a l’exercici de l’acusació popular, que no podrien exercir ni les persones jurídiques públiques, ni els partits polítics ni els sindicats. El text incorpora també canvis pel que fa a l’ús de les rondes de reconeixement visual, la intervenció de trucades –que només podrà autoritzar el fiscal i que no es podran fer mai en el cas de converses amb l’advocat de l’acusat- i excepcions a l’exempció del deure de denunciar en cas de vincles familiars.