Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023
Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023

La nova fiscal en cap de Barcelona insta a aplicar el Codi Penal i les penes amb visió “humanitària”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La nova fiscal en cap de Barcelona, Neus Pujal, ha anunciat aquest dimarts que la intenció del seu mandat serà aplicar la legislació penal i el compliment de les penes de forma “humanitarista” i amb l’objectiu de la reinserció dels condemnats. Segons ella, “sempre que la llei és transgredida, s’oculta un conflicte social”. Tot i que la llei s’ha de complir, “el procés penal no és una finalitat en sí mateix”, i ha recordat les juristes Clara Campoamor i la Concepción Arenal per tenir una visió rehabilitadora de les penes. Pujal ho ha dit en el seu acte de presa de possessió del càrrec, al Palau de Justícia de Barcelona i davant del fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, i el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres.

Pujal és fiscal des del 1989 i sempre ha exercit a Catalunya. Va començar a Cerdanyola del Vallès, va seguir a Sabadell, on va ser fiscal d’àrea del 2008 al 2022, i on, per exemple, s’ha instruït el ‘cas Mercuri’ de corrupció municipal contra l’exalcalde de la ciutat Manuel Bustos. A Barcelona va estar adscrita a diversos serveis especialitzats com el contenciós-administratiu, menors, família, registre civil, jurat o sinistralitat laboral. Des del maig del 2022 ha estat en comissió de servei a la Fiscalia Superior i, per exemple, ha dut el judici contra la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret.

Publicitat

En el seu discurs de presa de possessió ha explicat la seva visió de la justícia, citant a nombrosos juristes i personalitats històriques, i ha anunciat les seves principals prioritats. Ha assegurat que actuarà com a servidora pública, amb transparència i imparcialitat i confiança institucional. Vol mantenir la confiança de la ciutadania en la fiscalia i per això ha dit que “la llei no es jutja, es compleix”, en referència al procés sobiranista català. No obstant això, ha dit que la llei s’ha d’aplicar tenint en compte la problemàtica social que provoca el seu incompliment, i mantenint “la pau i la concòrdia”. En aquest sentit, aposta per la justícia restaurativa i les conformitats.

Concretant en els seus objectius en el càrrec, ha lamentat el “dèficit estructural” de plantilla, i ha dit que demanarà reforços tant de fiscals com de funcionaris. També vol enfortir la cohesió interna dels fiscals de Barcelona, a qui tindrà sempre les portes obertes, i reunir més sovint les juntes de fiscals perquè debatin qüestions. També vol agilitzar els procediments perquè la justícia no sigui tant lenta.

Aposta també per la protecció dels menors, els discapacitats, les persones vulnerables i les víctimes de tot tipus, com les de violència de gènere o les de delictes d’odi. També en l’àmbit civil vol enfortir la protecció dels drets fonamentals.

Finalment, al Departament de Justícia li ha demanat una millora tecnològica. Ha criticat que Catalunya va ser pionera en la digitalització dels jutjats als anys 90 però ara “s’ha quedat enrere”.

En el seu discurs, el fiscal general, ha elogiat les paraules de Pujal i li ha agraït el discurs “de futur i il·lusionant”. Ha recordat que la fiscalia és un “servei públic” que defensa la “dignitat” de la ciutadania, resol conflictes i protegeix els vulnerables i els consumidors, però ha admès que encara han de fer més esforços. García Ortiz ha elogiat la trajectòria de Pujal en diverses especialitats. També ha qualificat la Fiscalia de Barcelona com a “referent” de les fiscalies provincials d’Espanya i ha recordat que té un “enorme capital humà” amb 178 fiscals i 184 funcionaris.

A l’acte hi han assistit diverses autoritats com la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, la Síndica de Greuges, Sílvia Giménez-Salinas, el director de l’Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, el tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, diversos comandaments policials, com el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, i altres responsables judicials i fiscals.

<strong>Avançament de decisions</strong>

D’altra banda, aquest dimarts s’han conegut els diversos fiscals que han demanat places en alguns llocs concrets. Pedro Ariche, actual tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya, ha demanat repetir en el càrrec i no hi ha cap altre candidat. Per la seva banda, el fiscal delegat de delictes d’odi de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, ha demanat la plaça de la fiscalia de sala de delictes d’odi. Per aquesta plaça hi ha tres candidats més procedents de les fiscalies de Madrid, Badajoz i Guipúscoa.

El Consell Fiscal tenia previst reunir-se el 19 de juny, però la reunió s’ha avançat al 8 de juny per allunyar-la al màxim de les eleccions generals convocades aquest dilluns pel president Pedro Sánchez. García Ortiz ha dit que a causa dels nombrosos tràmits administratius que s’han de fer per a cada nomenament, ha preferit distanciar-los de la convocatòria electoral. També ha emmarcat dins la plena normalitat democràtica el fet que l’avançament electoral provoqui la seva possible destitució.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió