Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

La nova edició de la Festa Verdaguer reivindica la vigència actual dels versos del poeta de Folgueroles

ACN Folgueroles.-La revisió de l’obra de Verdaguer amb ulls contemporanis és el fil conductor de la Festa Verdaguer d’enguany, en què diferents propostes actuals s’interrelacionen i estableixen un diàleg amb […]

Agències 30/04/2019

ACN Folgueroles.-La revisió de l’obra de Verdaguer amb ulls contemporanis és el fil conductor de la Festa Verdaguer d’enguany, en què diferents propostes actuals s’interrelacionen i estableixen un diàleg amb l’obra del poeta de Folgueroles. “Ens preguntem com la poesia esdevé la clau del compromís amb el nostre temps”, ha assenyalat la directora de la Fundació Jacint Verdaguer, Jordina Boix. Des del 16 de maig fins el 10 de junys s’han programat una trentena d’actes que es comparteixen entre Folgueroles, el poble on va néixer el poeta, i Barcelona, el lloc on va morir. L’acte inaugural serà un concert en què diferents artistes, des d’una mirada actual, crearan un diàleg entre els poemes d’Anna Dodas – originària de Folgueroles- i els de Verdaguer.

‘Arrossegant sa cabellera solta / lo vagarós cometa / deixa estela de foc pel firmament’. Aquests tres versos del poema ‘La Lluna’ de Jacint Verdaguer han inspirat la Festa Verdaguer d’enguany, segons ha explicat la directora de la fundació, Jordina Boix. L’objectiu general és veure i entendre el rastre i l’empremta que ha deixat la poesia del poeta no només en el seu temps, sinó també a la societat d’avui. La trentena d’activitats, per a tot tipus de públics, ompliran durant gairebé un mes tant Folgueroles com Barcelona. Entre els actes més destacats hi ha un recital de la poesia de Brossa i Verdaguer, però també hi haurà taules de debat, presentacions de llibres o una ruta poètica i fotogràfica. Una de les novetats d’enguany que també ha destacat Jordina Boix és l’estrena d’una pel·lícula-documental, que acabarà arribant als cinemes, sobre ‘Maleïda’. Es tracta d’un projecte audiovisual de Filmexplora inspirat en el llibre i la travessa que va fer Jacint Verdaguer pel Pirineu l’estiu del 1882-83. L’obra es podrà veure al festival FIC-CAT de Roda de Berà el proper 10 de juny, el dia en què va morir el poeta. L’acte central de la Festa Verdaguer serà el 18 de maig a les 5 de la tarda amb la tallada i la plantada a la plaça de l’Arbre de Maig. Després de l’ensurt durant un acte de festa major a Cornellà de Terri aquest mes d’abril que gairebé aixafa dues persones, l’alcalde, Carles Baronet, ha reivindicat el paper de l’arbre a la festa. El batlle ha destacat el seu compromís amb les mesures de seguretat perquè no passi una cosa semblant però, a la vegada, ha demanat la màxima col·laboració i assistència del públic per ajudar a alçar-lo. L’acte compta amb parlaments d’homenatge al poeta i enguany, com a persona convidada, l’acte comptarà amb els pares dels joves empresonats d’Altsasu. Des del Museu d’Història de Barcelona, Teresa Macià ha explicat que Vil·la Joana també acollirà alguns dels actes de la Festa Verdaguer. Entre ells destaca el taller del raper Pau Llonch, per revisionar i acostar a l’actualitat l’obra de Verdaguer des d’una altra perspectiva i el recital de poesia de Brossa i Verdaguer, el proper 9 de juny. A Barcelona, el 10 de juny els actes es tacaran amb una audició a càrrec del cantant d’Obeses, Arnau Tordera, i un concert de Roger Mas amb lletres de Verdaguer.