Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

La municipalització de l’aigua a Terrassa permetrà invertir un milió d’euros més per optimitzar el servei

ACN Terrassa.-La municipalització del servei d’abastament d’aigua a Terrassa permetrà invertir un milió d’euros més en la millora del servei el 2020. Ho han assegurat els responsables municipals un any […]

Avatar
Agències 10/12/2019

ACN Terrassa.-La municipalització del servei d’abastament d’aigua a Terrassa permetrà invertir un milió d’euros més en la millora del servei el 2020. Ho han assegurat els responsables municipals un any després de la posada en marxa de la nova empresa pública Taigua. “Els beneficis que es generen ja no van a mans privades, sinó que són inversions per afavorir la ciutadania”, ha assenyalat l’alcalde de la ciutat, Jordi Ballart. Alhora ha destacat que el nou model és “més transparent” perquè incorpora un òrgan anomenat Observatori de l’Aigua que articula la participació ciutadana. Ballart ha avançat que s’està treballant en un pla d’inversions que entre d’altres mesures, preveu incrementar l’eficiència, renovar les canonades, i millorar el gust de l’aigua.

Un any després que l’Ajuntament de Terrassa es fes càrrec plenament del servei d’abastament d’aigua de la ciutat a través de l’empresa pública Taigua, els responsables del govern local en fan un balanç molt positiu i asseguren que ha suposat un pas endavant per optimitzar el servei.”Hem demostrat que des del sector públic podem ser més o tant eficients com el sector privat”, ha apuntat l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, que assegura que tot i que el canvi ara “és intangible”, la idea és que en els propers anys i mesos la ciutadania comenci a detectar-lo. Tot i que aquest 2019 Taigua només ha invertit 1,1 MEUR per millorar el servei, perquè gran part dels beneficis s’han hagut d’utilitzar per cobrir ajustos vinculats al sector públic, Ballart ha avançat que el 2020 es disposarà de prop d’un milió d’euros addicional. Es tracta d’un capital que abans es repartia entre l’accionariat de l’empresa i que ara revertirà en la ciutadania. Això significa que els 3 MEUR de mitjana que en els darrers anys s’han invertit en aquest sentit, l’any vinent s’incrementaran fins a 4 MEUR. “Els impostos dels ciutadans no aniran a parar a mans privades”, ha indicat Ballart.La regidora de l’Aigua, Lluïsa Melgares, ha avançat que s’està treballant en un pla d’inversions que es concretarà en els propers mesos. Entre d’altres mesures preveu millorar les instal·lacions i canonades per prevenir avaries i pèrdues d’aigua; reduir la quantitat de sal que hi ha a l’aigua per aconseguir un gust més agradable; incrementar les polítiques ambientals per afavorir l’estalvi d’aigua i d’energia; incorporar noves tecnologies i modernitzar les eines de gestió. Així mateix, s’ha compromès a mantenir estable el preu i ampliar les polítiques socials. En aquest sentit el 2020 s’ampliarà fins el 100% la bonificació de la quota del servei. Finalment, s’ha anunciat que el 2023 es traslladaran les dependències de l’empresa i s’ha obert la porta a crear un nou edifici on es pugui centralitzar tota l’activitat de Taigua.Pel que fa al litigi judicial entre l’Ajuntament i l’antiga concessionària del servei, MINA, l’executiu local ha detallat que només hi ha viu un contenciós, el que la companyia va interposar contra l’Ajuntament i que va tenir una sentència desfavorable al consistori. “Està recorreguda al TSJC”, ha afirmat Ballart que ha advertit que “cap sentència ha dubtat del procés ni del model de gestió” que s’ha aplicat a Terrassa.