Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

La Moncloa diu que la sentència del Suprem demostra que la reforma del Codi Penal no suposa la despenalització de l’1-O

ACN Madrid – La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha expressat aquest dimarts el “respecte” del seu executiu per la sentència del Tribunal Suprem que manté les inhabilitacions a […]

Agències 14/02/2023

ACN Madrid – La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha expressat aquest dimarts el “respecte” del seu executiu per la sentència del Tribunal Suprem que manté les inhabilitacions a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull. A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha apuntat que la sentència demostra que, contràriament al que havien dit les formacions de la dreta, la reforma del Codi Penal no suposa una “despenalització” dels fets del 2017. “Segueixen havent-hi penes”, ha dit, i els responsables “han de complir amb la justícia del nostre país”.

Segons Rodríguez, la reforma, que inclou la derogació del delicte de sedició i la reformulació del de malversació, buscava “homogeneïtzar” la legislació espanyola de cara a “possibles processos d’extradició”.

En aquest sentit, ha apuntat que ara el govern espanyol “no vol mirar enrere”, i per tant “cal evitar la judicialització dels problemes”, però si cal, disposa “dels instruments necessaris” per si ha de buscar el suport de “l’ordenament judicial”.

En resposta a una pregunta sobre els possibles efectes adversos de la sentència respecte a la convivència a Catalunya, Rodríguez s’ha mostrat convençuda que no és possible “tornar a l’escenari de tensió”, perquè “la societat catalana ha evolucionat i no vol retrocedir a la Catalunya del 2017, i per tant entenc que les formacions polítiques tampoc ho volen”.

“L’Estat espanyol està protegit per l’ordenament jurídic, però els problemes polítics s’han de resoldre a través de la política”, ha resumit, perquè “el govern defensa que hi ha eines a la política que eviten els fets que es van produir els anys 2017 i següents, i que amb el diàleg hem aconseguit recuperar els afectes entre catalans i recuperar la convivència entre tots”.

En aquest marc, Rodríguez també ha celebrat que “gràcies a l’esforç i al diàleg” del seu govern, s’ha aconseguit que “el que abans era un conflicte polític i judicial, avui estigui a la senda de la convivència. “La Catalunya del 2017 no té res a veure amb la d’avui. Avui Catalunya forma part de l’acció prioritària d’aquest govern”, ha sentenciat.