Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

La Moncloa diu que la reunió d’aquest dimecres no és un punt final i es mostra disposada a parlar de la sedició

ACN Madrid – El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha afirmat que la reunió d’aquest dimecres s’ha celebrat en un ambient “sincer, amable i constructiu” on s’han ultimat els […]

Agències 27/07/2022

ACN Madrid – El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha afirmat que la reunió d’aquest dimecres s’ha celebrat en un ambient “sincer, amable i constructiu” on s’han ultimat els acords “partint de posicions polítiques diferents, però buscant sempre punts d’equilibri i d’acord”. “Avui no és un punt i final, sinó un punt i a part, i seguirem treballant amb discreció”, ha dit. Entre les qüestions a abordar, Bolaños ha insistit que el seu executiu està disposat a abordar una reforma del delicte de sedició, malgrat que considera que a hores d’ara no hi ha el consens necessari que permeti construir una majoria al Congrés. En tot cas ha apuntat que “cal seguir parlant” sobre aquest punt.

La tercera trobada de la taula de diàleg i negociació, segons Bolaños, “té un valor molt especial” perquè en les dues primeres reunions es va impulsar el “valor del diàleg”, però la d’avui ha fet “un pas endavant” on es “recullen fruits concrets amb acords en diferents matèries”.

Bolaños ha recordat que els acords assolits aquest dimecres en dos documents han estat “molt treballats”, integren “els diferents punts de vista dels dos governs”, i que “donen resposta a una majoria àmplia i transversal de la majoria social catalana”. “Avui abandonem els monòlegs i abracem els acords i el diàleg com a forma per fer política útil”, ha dit.

“Avui no és un punt i final, sinó un punt i a part, i seguirem treballant amb discreció”, ha dit, perquè “en quatre anys de diàleg hem avançat més que en tres legislatures d’enfrontament i immobilisme”, i “amb el diàleg no perd ningú, tret dels partidaris de la divisió”.

<strong>”Cal seguir parlant” sobre la sedició</strong>

Preguntat per la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició, Bolaños ha apuntat que el seu govern “està disposat a harmonitzar” la tipificació que consta al Codi Penal amb les legislacions europees, però ha insistit que ara per ara “no hi ha majoria parlamentària” per fer-ho possible.

La Moncloa es refereix a una manca d’acord amb ERC i Junts per a la reforma d’aquest delicte. Fonts de l’executiu han recordat que fins ara la proposta de l’independentisme és una derogació, i una reforma implicaria un acord sobre la profunditat dels canvis respecte al text vigent.

“Cal seguir parlant”, ha dit Bolaños, i “no vull anticipar res”, perquè en tot cas “estem parlant de fets futurs i no de realitats concretes”, i calen acords “transversals i amplis”.

<strong>Compromís amb la llei del català a l’escola</strong>

El ministre de la Presidència també ha expressat el compromís del seu executiu amb la reforma de la del català a l’escola. Bolaños ha recordat que la norma es va aprovar amb una majoria del 80% dels diputats del Parlament i està “perfectament adequada a la Constitució i al marc estatutari”.

Malgrat que el TSJC ha elevat una petició al TC perquè es pronunciï sobre la constitucionalitat de la norma, Bolaños ha defensat el punt de l’acord que estableix que la norma garanteix l’aprenentatge de les dues llengües i l’autonomia dels centres perquè apliquin els seus plans lingüístics segons la realitat social.

Bolaños també ha negat de forma taxativa que en aquesta reunió s’hagi parlat de casos judicials concrets, així com tampoc dels acords al Congrés dels Diputats per garantir el suport d’ERC a l’executiu fins al final de la legislatura. “No hem tractat en absolut res diferent dels acords que hem fet públics”, ha dit.

.