Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

La Mesa trasllada el cas Juvillà a la Comissió de l’Estatut dels Diputats del Parlament

ACN Barcelona.-La Mesa del Parlament s’ha reunit d’urgència aquest dimarts al migdia i ha decidit traslladar el cas del diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa, Pau […]

Agències 14/12/2021

ACN Barcelona.-La Mesa del Parlament s’ha reunit d’urgència aquest dimarts al migdia i ha decidit traslladar el cas del diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà, a la Comissió de l’Estatut dels Diputats. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l’ha inhabilitat durant sis mesos per no retirar els llaços grocs de la Paeria però la sentència encara no és ferma i Juvillà ha confirmat que recorrerà al Suprem. Segons fonts pròximes a les presidència del Parlament, la comissió es reunirà aquesta mateixa setmana i es tracta de prendre la iniciativa i no esperar que la Junta Electoral Central (JEC) ordeni la retirada de l’escó, com ja va fer en el cas de l’expresident de la Generalitat Quim Torra.

Així doncs, ara el cas de Juvillà estarà en mans dels grups parlamentaris que hauran d’aprovar un dictamen en el marc de la comissió. Un dictamen que posteriorment es votarà al ple del Parlament. Tothom al Parlament té clar que Juvillà deixarà de ser diputat i membre de la Mesa en cas que el Suprem ratifiqui la sentència del TSJC. La qüestió és què passa mentre la sentència no és ferma. Tant Vox com Cs ja han anunciat que portaran el cas a la Junta Electoral Central perquè aquest organisme ordeni la retirada de l’escó encara que el Suprem no s’hagi pronunciat en última instància. És el que va passar amb Quim Torra, que va perdre l’acta de diputat per ordre de la JEC, que va donar resposta a una petició de Vox, Cs i PP. Tenint en compte aquest precedent recent, fonts de la presidència del Parlament expliquen que aquesta vegada volen que la cambra catalana exerceixi les seves competències des del principi. I, en aquest context, per això la Mesa ha decidir traslladar la qüestió a la Comissió de l’Estatut dels Diputats per tal que tots els grups s’hi impliquin. La Mesa s’ha reunit de manera extraordinària per segona vegada aquest dimarts després de rebre un escrit de la CUP en què traslladava la sentència del TSJC contra Juvillà i instava la cambra catalana a actuar.