Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

La Mesa del Parlament rebutja les peticions de reconsideració de PSC i Cs a les resolucions dels independentistes

ACN Barcelona.-La Mesa del Parlament ha desestimat aquest dijous al migdia les peticions de reconsideració que Cs i PSC havien presentat per reclamar que no s’admetessin a tràmit les propostes […]

Avatar
Agències 26/09/2019

ACN Barcelona.-La Mesa del Parlament ha desestimat aquest dijous al migdia les peticions de reconsideració que Cs i PSC havien presentat per reclamar que no s’admetessin a tràmit les propostes de resolució de JxCat, ERC i la CUP que fan referència a la desobediència, el dret a l’autodeterminació i la plena sobirania del Parlament i de Catalunya. La majoria independentista de la Mesa ha rebutjat l’intent de Cs i PSC d’evitar que es tramitessin, i per tant els textos es podran votar aquest dijous a la tarda a la part final del Debat de Política General.

El PSC havia presentat una petició de reconsideració per la resolució de la CUP per l’acord per l’autodeterminació i l’amnistia, i més concretament per dos dels paràgrafs del text dels anticapitalistes en considerar que són “inconstitucionals” i que “contravenen resolucions del TC”. En una, es demana que el Parlament reconegui que Catalunya va exercir el dret a l’autodeterminació l’1-O “en un marc d’amenaces i de repressió exercides per l’Estat abans, durant i després”. En aquest sentit, la CUP apunten que en lloc de perseguir “els culpables d’aquella violència, s’ha empresonat i forçat a l’exili a moltes de les responsables d’un referèndum legítim i legal”. Els socialistes també demanaven que es descartés l’apartat on els cupaires demanen que la cambra catalana rebutgi les imposicions “antidemocràtiques” de les institucions de l’Estat, en especial del Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem. “Com a conseqüència, el Parlament afirma la legitimitat de la desobediència civil i institucional, com a instruments en defensa d’aquells drets civils, polítics i socials que puguin ser lesionats”, apunta el text. Per la seva part, Cs havia presentat una petició de reconsideració perquè no s’admetessin a tràmit les propostes de JxCat, ERC i la CUP que fan referència al “lideratge del Parlament d’una resposta institucional” a la sentència de l’1-O “basada en el respecte, la garantia i la defensa dels drets fonamentals civils i polítics, les llibertats, i l’exercici del dret a l’autodeterminació”. En la iniciativa parlamentària també volen que la cambra catalana es comprometi a treballar per la llibertat dels polítics presos “amb l’aplicació d’una amnistia”, en cas que la sentència del Tribunal Suprem sigui condemnatòria. Igualment, no volien que s’admetés a tràmit una altra proposta de la CUP per l’acord per l’autodeterminació i l’amnistia, coincidint aquest cop amb el PSC.Segons els dos grups que havien presentat la petició de reconsideració, els lletrats del Parlament han recordat a la Mesa després del debat intern que algun dels punts fa referència a textos i declaracions que el TC va declarar inconstitucional i que en el seu dia els aleshores membres de la Mesa van rebre advertiments per no tramitar qüestions que s’hi referissin.