Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

La Mesa del Congrés rebutja la divisió en tres del grup mixt però dona una setmana més per reorganitzar-lo

ACN Madrid.-La Mesa del Congrés ha rebutjat la divisió en tres del grup mixt proposada per diversos partits minoritaris perquè ni el grup registrat per JxCat, Més País, Compromís i […]

Avatar
Agències 13/12/2019

ACN Madrid.-La Mesa del Congrés ha rebutjat la divisió en tres del grup mixt proposada per diversos partits minoritaris perquè ni el grup registrat per JxCat, Més País, Compromís i BNG ni el dels regionalistes compleixen els requisits. Ho ha explicat la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, aquest divendres en roda de premsa després de la reunió de la Mesa. L’òrgan parlamentari ha acordat donar un nou termini d’una setmana perquè els 21 diputats que formarien el grup mixt puguin reorganitzar-se. Podran registrar alternatives fins divendres 20 de desembre. Batet ha explicat que l’informe dels lletrats del Congrés recomanava inadmetre les dues peticions perquè no complien el reglament de la cambra baixa.

Pel que fa al grup que hauria estat encapçalat per JxCat, anomenat ‘Grup Parlamentari Múltiple’, els lletrats sostenen que no arriba al mínim exigit del 5% sinó que els quatre partits només sumen el 4,88% del total de vots a l’Estat. Segons els càlculs de JxCat, Més País, Compromís i BNG, sumaven el 5,09%.Amb relació al segon grup presentat amb el nom ‘Espanya Plural’, format per UPN, Terol Existeix, el PRC i Coalició Canària, els lletrats argumenten que Coalició Canària-Nova Canària no supera el 15% a les dues circumscripcions on es van presentar i al·lega que UPN es va presentar en coalició amb PP i Cs.Segons la divisió que plantejaven, ara rebutjada, al grup mixt hi haurien quedat només la CUP, Fòrum Astúries i Nova Canària. Sense cap fórmula alternativa a un únic grup mixt hi formarien part JxCat (8 diputats), CUP (2), Más País (2), Navarra Suma (2), PRC (1), Compromís (1), BNG (1), Foro Astúries (1), Teruel Existe (1), Coalición Canaria (1) i Nueva Canaria (1).En plenes negociacions entre alguns dels partits a principis de setmana, Compromís va plantejar dividir el mixt en dos -i no tres- formant un grup de 16 diputats deixant fora la CUP, Navarra Suma i Fòrum Astúries per a després “equilibrar” forces.Requisits per tenir grup propiSegons el reglament del Congrés, per constituir-se com a grup cal tenir un mínim de 15 diputats o bé ser-ne almenys cinc i tenir el 5% dels vots emesos a tot l’Estat o el 15% a cada circumscripció a la qual s’ha presentat el grup. A més, “en cap cas poden constituir grup parlamentari separat diputats que pertanyin a un mateix partit”, ni aquells que “en el moment de les eleccions pertanyessin a formacions polítiques que no s’hagin enfrontat davant l’electorat”.