Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

La mare de la catalana empresonada a Oman reclama el trasllat a Espanya i critica que el govern estatal “no fa res”

ACN Barcelona – Fàtima Okir Reyes, la jove de l’Hospitalet de Llobregat empresonada a Oman des de fa 5 anys i condemnada a cadena perpètua després que trobessin droga a […]

Agències 03/12/2022

ACN Barcelona – Fàtima Okir Reyes, la jove de l’Hospitalet de Llobregat empresonada a Oman des de fa 5 anys i condemnada a cadena perpètua després que trobessin droga a la seva habitació, continua esperant una solució. Rosario Reyes, la seva mare, ha explicat al podcast de Catalan News ‘Filling the Sink’ que el cas no avança, i ha reclamat que, com a mínim, la jove sigui trasllada a Espanya. Les autoritats espanyoles treballen per aconseguir un tractat que permeti aquest trasllat, però la mare denuncia que el govern espanyol “no fa res”. “No actuen”, ha dit. Reyes denuncia que en un primer moment va ser enganyada, ja que l’advocat amb qui va contactar, i de qui li va facilitar el contacte l’ambaixada, no és lletrat i només pretenia treure-li diners.

Fonts properes al cas reconeixen que aconseguir l’acord per traslladar-la ñes difícil i per això s’estan buscant dreceres. La dificultat rau en el fet que un acord de trasllat pot trigar entre 10 i 15 anys en aconseguir-se, sempre i quan els dos estats tinguin voluntat d’arribar a un pacte. De fet, el professor de Dret Penal de la Universitat de Cadis Diego Boza ha posat en dubte al mateix mitjà que Oman pugui tenir incentius per acceptar un conveni pel missatge que podria enviar, en deixar que una presa marxi del país. En tot cas, apunta que l’habitual en els convenis de trasllat és que el tractat inclogui un compromís de compliment de la condemna, i posa com a exemple un que existeix amb Aràbia Saudita.

Les fonts properes al cas indiquen que Oman ja té un esborrany sobre la taula per part de l’estat espanyol però no  hi han donat resposta.

L’altra via seria l’indult però per aconseguir-lo cal esperar a un mínim de tres quarts de la condemna, que en aquest cas serien entre 18 i 19 anys. Tot i això, fonts del Ministeri de Justícia del país àrab han confirmat que el temps màxim d’estada a la presó és de 25 anys per a persones condemnades a cadena perpètua.

D’altra banda, fonts parlamentàries espanyoles defensen que el Ministeri d’Exteriors està portant el tema amb discreció perquè fer públiques segons quines coses podria ser contraproduent. Defensen també que el consolat espanyol a Oman pot visitar la jove i li va fent un seguiment.

En aquest sentit, fonts properes han explicat que l’ambaixada al país àrab ha visitat la noia 32 vegades des que està empresonada. A més, defensen que des d’Exteriors, la Unió Europea i Cooperació es continua impulsant la negociació d’un acord de trasllat de persones condemnades amb les autoritats d’Oman.

<strong>La jove reclama ajuda</strong>

La mare ha alertat en declaracions a Catalan News que la filla està cada cop més decaiguda psicològicament. De fet, en una carta recent a la seva mare la jove assegura ser algú “diferent i trencada per dins”. “Traieu-me d’aquí sisplau”, suplica.