Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

La Marató de TV3 d’aquest any se centrarà per primera vegada en la salut sexual i reproductiva

ACN Barcelona – L’edició del 2023 de La Marató de TV3 estarà dedicada per primera vegada a la salut sexual i reproductiva, segons ha informat la CCMA en un comunicat. […]

Agències 06/03/2023

ACN Barcelona – L’edició del 2023 de La Marató de TV3 estarà dedicada per primera vegada a la salut sexual i reproductiva, segons ha informat la CCMA en un comunicat. Així ho ha aprovat el Patronat de la Fundació La Marató de TV3, a proposta de la Comissió Assessora Científica. El programa solidari se celebrarà el 17 de desembre i la seva campanya de sensibilització i divulgació promourà la prevenció especialment entre els joves. Segons detalla la CCMA, aquesta temàtica engloba el conjunt de patologies que afecten més la població. Són unes malalties que tenen una proporció de persones afectades en una població i moment concrets de 3 milions de persones a Catalunya, i una incidència que s’estima en 210.905 casos cada any.

Aquestes són unes xifres que representen un cost sanitari per al sistema de salut, situat en el 12,2%. En l’àmbit de la recerca, els equips d’investigació en salut sexual i reproductiva signen el 9% de les publicacions científiques catalanes, que els posicionen en la mitjana mundial.

En aquesta edició es veuran reflectides les patologies i complicacions relacionades amb l’aparell reproductor, la medicina reproductiva i les vinculades a l’embaràs i el part, entre d’altres. Alguns exemples d’aquestes malalties i problemes, que afecten greument especialment les dones, són la preeclàmpsia, l’endometrisi, les infeccions de transmissió sexual, el dolor pelvià i el vaginisme, els problemes associats a la menstruació i a l’etapa de la menopausa, la prematuritat, les disfuncions sexuals o les disfuncions del sòl pelvià.

La Marató d’aquest any vol posar especial atenció en la necessitat de contemplar la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la medicina i la recerca.

El programa conscienciarà i informarà els joves, especialment les nois, sobre el fet que la salut sexual i reproductiva té un efecte profund al llarg de tota la vida. La Marató també vol contribuir a revertir el fet molts dels problemes que afectes les dones, per la seva especificitat biològica, s’han invisibilitzat o s’han tingut poc en compte al llarg dels segles.

<strong>236 milions recaptats des del 1992</strong>

Des del 1992, any de la primera edició, La Marató de TV3 ha recaptat més de 236 milions d’euros. Els fons procedents de donatius han permès finançar 985 projectes de recerca duts a terme per 1.639 equips amb la implicació de 9.674 investigadors.