Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

La Locomotora Negra comença la gira de comiat al Palau de la Música amb un programa que explica la seva història

ACN Barcelona.-La Locomotora Negra compleix 50 anys aquest diumenge i, coincidint amb l’efemèride, la big band ha arrencat aquest divendres al Palau de la Música la seva gira de comiat. […]

Avatar
Agències 29/01/2021

ACN Barcelona.-La Locomotora Negra compleix 50 anys aquest diumenge i, coincidint amb l’efemèride, la big band ha arrencat aquest divendres al Palau de la Música la seva gira de comiat. “Esteu aquí igual que hi heu estat durant 50 anys”, ha agraït el fundador i director de la banda, Ricard Gili, a tots els assistents. El grup ha fet un concert amb un programa pensat per explicar la seva història, des dels inicis quan eren un quintet fins a la big band de 17 membres actual. Així, Ricard Gili ha anat presentant els successius membres, que s’han anat afegint durant el concert. L’actuació s’ha fet en el marc del 52è Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona, on la banda hi toca des de fa 20 anys consecutius.

A ritme de jazz tradicional, el concert ha començat amb un tema que la banda va tocar en la seva primera actuació, quan eren un quintet. Així doncs, els solistes eren pràcticament els mateixos que ara fa cinquanta anys; Cristòfol Trepat al piano, Tomàs González al saxo, Carles Gili a la bateria i Ricard Gili a la trompeta. El cinquè membre, Miquel Soler, que tocava el contrabaix, ja no forma part de la banda. Aquest quintet va ser l’equip fundador de la banda. El concert ha continuat amb un tema on s’hi ha afegit l’actual contrabaix, Jordi Casanovas i així s’ha anat fent amb la resta de membres. En aquesta línia, Ricard Gili ha explicat que la banda va començar a créixer quan els germans dels membres fundadors van voler-se unir a tocar instruments. Així, hi ha diversos membres que són família.A més, també hi ha hagut quatre convidats, que en un passat havien format part de la big band. Han estat Oriol Romaní, qui ha tocat el clarinet; el cantant Ferran Cailà; Fèlix de Blas, al vibràfon i Pep Rius, a la guitarra. La banda tenia previst iniciar la gira de comiat ara fa un any i portar més convidats, però les limitacions per la pandèmia ho han impedit. Amb tot, el concert ha fet un repàs als 50 anys del grup. Sobre l’escenari del Palau de la Música al final han acabat tocant els disset membres de la macrobanda: Ricard Gili, trompetista i director; els trompetistes Ivó Oller, Arnau Boix i Miquel Donat; Òscar Font, Xavier Trepat, Marc Trepat i Víctor González al trombó; Lluís Trepat, saxo alt i clarinet; Albert Gassull, saxo alt; Tomás González i Toni Gili al saxo tenor; Ariel Vigo al saxo baríton, Tòfol Trepat al piano; Albert Romaní a la guitarra, Jordi Casanovas al contrabaix i Carles Gili a la bateria.