Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

La lluita de Keith LaMar contra la pena de mort ‘Freedom First’ arriba ara a Girona i Barcelona

ACN Barcelona – La lluita de Keith LaMar contra la pena de mort en el projecte ‘Freedom First, jazz des del corredor de la mort’ arribarà la setmana que ve […]

Agències 25/01/2023

ACN Barcelona – La lluita de Keith LaMar contra la pena de mort en el projecte ‘Freedom First, jazz des del corredor de la mort’ arribarà la setmana que ve a Girona, al Centre Cultural La Mercè en el marc del Black Music Festival, i a Barcelona, en la inauguració el 2 de febrer de la primera edició de l’Irídia Fest, un nou festival que barreja cultura i drets humans impulsat per Irídia, en col·laboració amb Say it Loud. ‘Freedom First’ és un disc de jazz impulsat pel pianista català Albert Marquès, que viu a Nova York des de fa més d’una dècada, i Keith LaMar, un home que porta 28 anys pres i en aïllament al corredor de la mort d’Ohio condemnat a mort per un delicte del que es declara innocent. La proposta va passar l’estiu de l’any passat pel Jamboree.

El pianista Albert Marquès ha indicat que el projecte ‘Freedom First, jazz des del corredor de la mort’ reconnecta i educa sobre els orígens del jazz i el significat que té per a Keith LaMar. “Espero que aquesta part més pedagògica arribi”, ha assenyalat.

A través d’una connexió telèfonica, LaMar ha destacat que el seu objectiu és que se l’escolti per educar les persones sobre la seva situació i que sàpiguen que li ha passat a ell. Ha manifestat que la música unifica sense tenir en compte la llengua, la situació econòmica, cultural i política, i permet unir totes les persones per fer front a tots els obstacles que els separen.

El pres ha assenyalat que col·laborar amb Albert Marquès ha estat “una manera de reafirmar-se en una lluita comuna per recuperar la llibertat d’expressió, el dret a la vida i aquesta lluita social comuna que no entén de fronteres”.

El disc va ser concebut i produït pel pianista català i gravat a Girona i Brooklyn, entre els anys 2020 i 2022. ‘Fredoom First’ va començar l’any 2020 com una sèrie de concerts amb desenes de músics als carrers de Nova York, tocant els estàndards de jazz que van ajudar a LaMar a sobreviure aquestes llargues dècades en solitari, parlant en viu per telèfon entre cançons. La iniciativa forma part de la campanya ‘Justice for Keith Lamar’, que té per objectiu conscienciar sobre la pena de mort i evitar la condemna del propi Lamar.  

El 16 de novembre de 2023, l’estat d’Ohio executarà LaMar. Condemnat per assassinar a cinc presos durant un motí, LaMar ha remarcat que hi ha possibilitats que es torni a repetir el judici. Com han explicat, el fiscal que el va posar en aquesta situació s’ha descobert que va fer servir les mateixes proves en altres casos.

<strong>Concert</strong>

El concert es presenta en format quintet amb Albert Marquès al piano, pel mateix LaMar en vídeo recitant poesia des de la presó, Erin Corine a la veu i flauta, Manel Fortià al contrabaix i Marc Ayza a la bateria.

Marc Ayza, percussionista i músic de jazz (‘Freedom First’), ha destacat el fet de poder tocar i que LaMar pugui formar part de l’actuació recitant. “Per mi és molt bèstia”, ha recalcat Ayza.

<strong>Girona i Barcelona</strong>

Un dia després del seu pas per Girona al Centre Cultural La Mercè en el marc del Black Music Festival, l’1 de febrer, el concert amb el títol ‘Freedom first, música des del corredor de la mort’ arribarà a la sala Paral·lel 62 dins de l’Irídia Fest, un nou festival de drets humans i cultura, que tindrà lloc els dies 2 i 3 de febrer.

Pel que fa el festival, Valentina Lazo, responsable de cultura d’Irídia, explica que Irídia vol fer espais de celebració i de reflexió i demostrar que la cultura i la música són una eina de defensa de drets humans. “Aquest concert justament denuncia la situació dels presos a Estats Units”.

Per altra banda, Lazo assenyala que el públic que vagi al festival al Paral·lel 62 es trobarà amb un espai per emocionar-se, per vincular-se amb altra gent, per fer comunitat, escoltar bona música i també passar-s’ho bé.