Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La Llei de Drets Culturals iniciarà el tràmit parlamentari a finals d’aquest any o principis del 2023

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Llei de Drets Culturals, pionera a Catalunya, ja té redactada la memòria preliminar i està en procés de tramitació perquè s’obri a consulta pública. El tràmits parlamentaris s’iniciaran, segons ha anunciat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, a finals d’aquest any o principis de 2023. Mentrestant, el Departament convocarà una nova línia de subvencions a projectes de cultura comunitària i transformació social, dotada amb 500.000 euros. En l’acte ‘Un any al capdavant del Departament de Cultura’ al Cercle de Cultura, Garriga també ha avançat que signaran un conveni de 100.000 euros amb l’Ajuntament de Berga per la Patum i que la Generalitat entrarà a formar part del Consorci del Besòs per treballar conjuntament el Catalunya Media City

La Llei de Drets Culturals té com a objectius reforçar el marc legal perquè garanteixi els drets d’accés, creació i participació de tota la ciutadania a la vida cultural; protegir l’artista, la llibertat de creació i els drets d’autor; ordenar adequadament el sistema cultural de Catalunya i fixar el finançament del sistema cultural.

Publicitat

La consellera de Cultura ha repassat l’acció de Govern durant el primer any de la legislatura, en què ha valorat en quin punt es troben els objectius del Departament i ha exposat els eixos i les prioritats per als propers anys, amb el Pacte Nacional per la Llengua com un dels pilars fonamentals. Garriga també ha fet referència als avenços en el marc de la Mancomunitat Cultural, assegurant que cal millorar la qualitat dels serveis prestats a la ciutadania de forma coordinada des de les diferents administracions, posant èmfasi en l’àmbit local, que és el més proper. Per això, la voluntat de la consellera és “enfortir” la mancomunitat cultural incorporant-hi representació municipal. Fins ara, la Mancomunitat ha estat integrada per la Generalitat i les quatre diputacions.

Pel que fa la cultura popular, ha ressaltat que l’increment respon a la voluntat de consolidar la cultura “de base, propera i oberta a tota la ciutadania” i, en aquest sentit, ha anunciat que es donarà un suport “més estable” a la Patum de Berga amb un conveni entre el Departament de Cultura i l’Ajuntament de Berga de 100.000 euros. La partida busca millorar tant l’organització de la festa com el manteniment dels seus materials tradicionals, entre altres. La consellera i l’alcalde firmaran el conveni aquest mes de juny, durant la celebració de la Patum.

Quant a la cultura digital, es vol posar el focus en la innovació i ha avançat que el Departament ja ha emprès el lideratge de la Taula del Videojoc de Catalunya, que presentarà una bateria d’accions per enfortir el sector el proper juny. També s’incrementa la línia d’ajuts per a la construcció i millora de les biblioteques fins a un mínim de 10 milions d’euros.

<strong>El Catalunya Media City, clau per a l’audiovisual</strong>

El projecte més destacat en l’àmbit audiovisual és, per a Garriga, el Catalunya Media City, que afirma que avança amb “pas ferm” amb l’objectiu que Catalunya esdevingui un “autèntic hub per a la indústria audiovisual a nivell europeu” i que ha d’acabar amb la posada en marxa d’un gran complex a les Tres Xemeneies del Besòs. “Serà un centre de recerca, innovació i producció per als sectors audiovisual, del videojoc i de continguts digitals”, ha augurat.

La consellera ha explicat la Generalitat entrarà a formar part del Consorci del Besòs per treballar conjuntament amb totes les administracions, especialment les de la zona i ha valorat positivament la relació amb els ajuntaments de Sant Adrià del Besòs i de Badalona.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió