Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

La licitació d’obres públiques a Catalunya creix un 3% el primer semestre del 2019 tot i les pròrrogues pressupostàries

ACN Barcelona.-La licitació oficial d’obres a Catalunya ha crescut un 3% el primer semestre del 2019 en relació al mateix període de l’any anterior tot i les pròrrogues pressupostàries a […]

Avatar
Agències 09/07/2019

ACN Barcelona.-La licitació oficial d’obres a Catalunya ha crescut un 3% el primer semestre del 2019 en relació al mateix període de l’any anterior tot i les pròrrogues pressupostàries a la Generalitat i a l’Estat, segons dades de la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC). Entre gener i juny, s’ha licitat per un import de 970 milions d’euros dels quals 510 corresponen al segon trimestre de l’any. Els contractistes lamenten que el volum de licitació continua sent “baix” i està lluny de la mitjana dels últims 20 anys, que és d’uns 940 MEUR trimestrals. Segons la CCOC, aquests nivells de licitació “agreugen el crònic dèficit d’inversió en infraestructures” i reclamen que la inversió pública sigui “estable i previsible per suavitzar els cicles econòmics” i “donar certesa” als agents implicats. Totes les administracions -local, autonòmica i estatal- han augmentat la licitació d’obres els primers sis mesos de l’any.

En un comunicat d’aquest dimarts, la CCOC ha concretat que l’administració local és la més activa en licitacions i els concursos que ha publicat suposen més de la meitat del total licitat -el 51% amb 494 milions d’euros-. L’import licitat per les administracions locals suposa un augment del 14% entre gener i juny en relació al 2018. Tanmateix, els contractistes avisen que ja han començat a detectar una “marcada fase de desacceleració” de les licitacions aquest segon trimestre, que atribueixen al període postelectoral. Pel que fa a la Generalitat, les licitacions han augmentat un 56% en relació al primer semestre del 2018 amb 242 milions d’euros. L’administració general de l’Estat i les empreses públiques estatals han licitat per valor de 234 MEUR, un 118% més que el mateix període de l’any passat. Els contractistes apunten que la licitació de l’Estat a Catalunya partia “de valors molt baixos” i és “molt inferior a la mitjana històrica i totalment insuficient per a la competitivitat de l’economia catalana”.Els contractistes insisteixen que les infraestructures s’han de planificar a mitjà i llarg termini, entre 10 i 15 anys, independentment dels períodes electorals i cal fer-ne una avaluació prèvia per garantir que siguin sostenibles econòmica, socialment i ambientalment. Segons la CCOC, caldria que la “licitació mínima regular i recurrent” de totes les administracions a Catalunya fos d’uns 5.000 MEUR anuals, és a dir, el 2,2% del PIB. Durant tot el 2018, la licitació només va ser de 1.671 MEUR, segons dades de la CCOC.