Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

La licitació d’obres a Catalunya creix un 55% en el primer trimestre respecte a 2019 fins a 695,6 MEUR

ACN Barcelona.-La licitació oficial d’obres a Catalunya ha crescut un 55% en el primer trimestre respecte al mateix període de 2019, fins a 695,6 milions d’euros. En comparació amb els […]

Avatar
Agències 20/04/2021

ACN Barcelona.-La licitació oficial d’obres a Catalunya ha crescut un 55% en el primer trimestre respecte al mateix període de 2019, fins a 695,6 milions d’euros. En comparació amb els primers tres mesos de 2020, l’augment ha estat d’un 139% per l’esforç de les administracions públiques de reactivar l’economia i la licitació retinguda de l’any anterior, ajornada per la pandèmia. Tot i aquest increment, aquesta xifra està molt per sota de les dades que Catalunya necessita, segons la Cambra de Contractistes. L’entitat ha recordat l’efecte “locomotora” del sector de la construcció per sortir de les crisis i ha demanat agilitzar la gestió dels fons europeus per tal que arribin a les empreses en aquest mateix exercici.

L’Administració Local és el nivell administratiu més actiu en matèria de licitacions, amb el 58% del total i un import de 402,6 milions d’euros. Aquesta xifra inclou la licitació per BIMSA de l’Acord marc per a la contractació d’obres d’infraestructures en espai públic de Barcelona, amb un valor estimat de fins a 106,8 milions d’euros, que s’hauria de concretar en un termini de quinze mesos en multitud de contractes. La Generalitat de Catalunya ha licitat projectes per import de 215,6 milions d’euros, el 31% del total. D’aquests, 46 milions corresponen a la licitació del sistema dinàmic de la contractació d’obres de desplegament de la xarxa pública de fibra òptica realitzat per Infraestructures de la Generalitat de Catalunya SAU, que es concretaran en contractes específics durant els pròxims quatre anys. L’import licitat per l’Administració General de l’Estat (AGE) és de 77 milions d’euros, un 9% del total. Respecte al primer trimestre de 2020, la licitació ha augmentat un 220%, mentre que, en comparació amb el mateix període de 2019, l’import ha caigut un 36%. Més enllà de les xifres del primer trimestre, la Cambra de Contractistes ha assegurat que la inversió ha de ser “estable i previsible” per suavitzar els cicles econòmics, donar certesa als agents econòmics i evitar ajustaments del sector. En aquest sentit, considera que la licitació mínima regular i recurrent de totes les administracions hauria de ser d’un 2,2% del PIB, corresponent a 5.500 milions anuals en el cas de Catalunya. En qualsevol cas, l’entitat també ha celebrat “l’esforç” del conjunt de les administracions per corregir els efectes de l’alentiment i l’aturada de la licitació pública arran de la pandèmia, amb una reducció del 23%. Així mateix, les ha animat a mantenir o incrementar el ritme inversor, amb l’objectiu d’afavorir la ràpida recuperació de l’activitat econòmica i aprofitar l’efecte “locomotora” del sector de la construcció. En aquest sentit, la Cambra de Contractistes considera “essencial” assolir el màxim consens i coordinació entre les administracions públiques i el sector privat per aconseguir la “màxima eficiència” en la gestió dels fons europeus per tal que el seu “efecte revitalitzador” de l’economia es produeixi en aquest mateix exercici.