Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

La JEC suspèn la difusió del vídeo dels ministres de Sánchez sobre la democràcia a l’Estat durant el període electoral

ACN Madrid.-La Junta Electoral Central (JEC) ha decretat la “suspensió temporal”, mentre duri el procés electoral del 10-N, de la difusió del vídeo protagonitzat per ministres del govern de Pedro […]

Avatar
Agències 18/10/2019

ACN Madrid.-La Junta Electoral Central (JEC) ha decretat la “suspensió temporal”, mentre duri el procés electoral del 10-N, de la difusió del vídeo protagonitzat per ministres del govern de Pedro Sánchez en el qual defensen les “fortaleses” de la democràcia a l’Estat espanyol. L’àrbitre electoral considera que el vídeo de la campanya ‘Spain EverybodysLand’ afecta els principis de neutralitat i d’igualtat perquè ha estat “organitzat i finançat amb recursos públics”, s’ha començat a emetre “en el curs d’un procés electoral” i “tots els seus protagonistes són ministres del govern en funcions” alhora que també són “candidats a les eleccions generals del 10-N” o “destacats líders” socialistes. A més, diu que el “missatge positiu de la realitat espanyola” del vídeo es pot associar al PSOE. Així doncs, la JEC estima parcialment les denúncies de JxCat i ERC i prohibeix temporalment la difusió del vídeo però no obre cap expedient sancionador al govern espanyol.

El govern espanyol va llançar el vídeo dilluns, coincidint amb la sentència del Tribunal Suprem de l’1-O. Hi apareixen els ministres Carmen Calvo, Josep Borrell, Fernando Grande-Marlaska, Isabel Celaá, Nadia Calviño, Luís Planas, Teresa Ribera, José Guirao i Pedro Duque i s’emmarca en la campanya #EverybodysLand. Al vídeo defensen el sistema democràtic espanyol en anglès, francès, alemany i rus.”El vídeo no s’acompanya de cap missatge que justifiqui l’exclusió d’altres protagonistes de la vida política i social per la qual cosa el missatge positiu de la realitat espanyola s’associa fàcilment al partit polític que sustenta el govern”, diu l’acord de la JEC. A més, afirma que el govern espanyol no ha aclarit les raons per les quals els protagonistes no són persones alienes al PSOE. Així doncs, la JEC conclou que “el vídeo denunciat vulnera l’article 50.2” de la llei electoral, que prohibeix que “des de la convocatòria de les eleccions i fins la celebració de les mateixes” l’Estat pagui amb recursos públics actes o continguts que facin al·lusió a mèrits dels poders públics o utilitzi imatges o expressions utilitzades pel seu partit. L’àrbitre electoral no veu problema en el contingut del vídeo sinó en els seus protagonistes. “El vídeo en el seu conjunt transmet una imatge favorable d’Espanya” perquè “trasllada a la comunitat nacional i internacional l’elevat nivell de la seva democràcia”. La JEC conclou que l’actuació del govern espanyol, pel fet que estigui protagonitzat per ministres, vulnera la llei electoral.Amb el vídeo “es produeix un resultat publicitari elogiós i electoralment favorable per a una part dels candidats la qual cosa provoca la patrimonialització de la campanya en benefici d’una de les formacions polítiques que s’hi presenten”, determina la JEC.