Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

La JEC permetrà que els electors puguin demanar el vot per correu de manera telemàtica

ACN Madrid .-La Junta Electoral Central ha acordat que els electors puguin demanar el seu vot per correu de manera telemàtica i mitjançant firma electrònica de cara a les properes […]

Avatar
Agències 01/06/2020

ACN Madrid .-La Junta Electoral Central ha acordat que els electors puguin demanar el seu vot per correu de manera telemàtica i mitjançant firma electrònica de cara a les properes eleccions al País Basc i Galicia. Això no impedirà, però, que puguin demanar el vot presencialment a Correus. Pel que fa a l’entrega de la documentació electoral a casa, el personal haurà de comprovar la identitat del votant –a través del DNI o algun document oficial- però no caldrà que firmi personalment l’entrega. També contempla que quan el personal de correu entregui la documentació electoral, pugui “plantejar” a l’elector que en el mateix moment –“sens perjudici del requisit del secret del vot” complementi i entregui el vot, “a canvi d’un justificant acreditatiu”.

Evitant, així, que hagi de desplaçar-se a les oficines de Correus. Malgrat això, manté el dret dels electors a no entregar el seu vot en aquest moment i a portar-lo personalment a les oficines dins dels terminis legals. La JEC també s’ha pronunciat sobre l’acord de la Junta Electoral del País Basc del 17 de març del 2020, en relació a elevar la consulta realitzada pel Col•legi Notarial del País Basc sobre si considera “causa justa” la denegació de funcions per el notari requerit per a acudir a diferents centres per atorgar poders notarials quan puguin existir indicis d’una situació de risc sanitari. Els serveis notarials La Junta Electoral Central recorda que la LOREG imposa una obligació legal als notaris per facilitar l’exercici del dret fonamental del sufragi a les persones que es trobin “en situació de malaltia o incapacitat” que els impedeixi la formulació personal de la sol•licitud del vot per correu. “En l’actual situació de pandèmia, les autoritats públiques competents hauran d’adoptar les mesures necessàries per tal que aquesta obligació legal dels notaris puguin complir-se sense que es vegi afectada la seva salut”, conclou la JEC.