Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

La inversió en el mercat d’oficines a Barcelona tanca el 2020 amb una caiguda de més del 60% fins als 600 MEUR

ACN Barcelona.-La pandèmia i els canvis en el món laboral provocats pel teletreball augmenten la incertesa en el sector immobiliari de les oficines a Barcelona, que ha vist com el […]

Avatar
Agències 02/03/2021

ACN Barcelona.-La pandèmia i els canvis en el món laboral provocats pel teletreball augmenten la incertesa en el sector immobiliari de les oficines a Barcelona, que ha vist com el 2020 es va tancar amb una caiguda del 60% en les operacions d’inversió fins als 600 milions d’euros i una disminució dels preus del lloguer. Segons un informe de la consultora immobiliària Forcadell, moltes empreses dilaten la presa de decisions sobre les oficines, especialment quan es tracta d’operacions de grans dimensions. El 2020 no s’han superat els 174.000 metres quadrats de lloguers nous, una xifra un 56% inferior a la del 2019, i la taxa de disponibilitat puja dos punts, fins al 8%, podent arribar al 12% aquest any.

Segons les dades de Forcadell, en l’últim any només s’han detectat dos grans operacions de més de 1.000 metres quadrats al districte del 22@, mentre que hi ha hagut operacions més petites, amb superfícies de fins a 500 metres quarats, en zones ‘prime’ i al centre. “Algunes companyies estan aprofitant l’alliberament d’espais al centre de la ciutat, on fins ara la disponibilitat era pràcticament inexistent, per reubicar les seves seus”, explica el director d’Oficines de Forcadell, Manel de Bes. En aquest sentit, la consultora immobiliària apunta que creixerà l’oferta perquè entren al mercat oficines de nova construcció sense lloguers preacordats i s’estan alliberant espais per la reducció de les oficines o per la reubicació de les empreses. En concret, Forcadell afirma que la disponibiltiat a la zona de la perifèria de Barcelona i el districte de negocis és del 55% i el 22%, respectivament. La consultora immobiliària també constata una “demanda més exigent” de les empreses, que volen terminis més curts i amb espais llestos per entrar a treballar. Segons Forcadell, el motor de la demanda són el sector de les tecnològiques, les bioquímiques i les farmacèutiques. Pel que fa als preus dels lloguers, Forcadell diu que en la zona ‘prime’ i el centre s’han detectat reduccions de rendes del -2,27% i -3,45%, respectivament, mentre que a la perifèria la caiguda ha estat del -2,7%. Pel que fa a la venda, els preus es mantenen estables, excepte als afores de la ciutat, on cauen un 2,94%. Un altre dels elements que apunta l’informe de Forcadell és la fi de la dinàmica positiva que vivien els ‘coworkings’. Aquests espais flexibles han patit una parada de l’activitat durant el 2020, però la consultora afirma que en la nova etapa empresarial postpandèmia podrien viure un nou moment positiu. “Factors com el preu i els serveis seran clau per reposicionar novament els espais flexibles com a opció atractiva d’oficina”, afirma De Bes, que considera que la regulació del teletreball “pot acabar donant al model flexible més sentit fins i tot en els companyies més tradicionals”.