Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023
Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023

La inflació a l’eurozona ja acumula cinc mesos a la baixa i se situa en el 6,9% al març, 1,6 punts menys que al febrer

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – La inflació a l’eurozona ja acumula cinc mesos consecutius a la baixa i se situa en el 6,9% al març, 1,6 punts menys respecte a la taxa interanual registrada al febrer. Així, la inflació s’allunya encara més del màxim històric registrat el passat octubre, del 10,6%, tot i que encara es manté molt per sobre l’objectiu del 2% que estableix el Banc Central Europeu (BCE). Segons les dades provisionals publicades aquest divendres per l’Eurostat, el principal impulsor de la caiguda ha estat el preu de l’energia, que s’ha abaratit un 0,9% respecte al març de l’any passat. No obstant això, l’import dels aliments, l’alcohol i el tabac continua disparat, encarint-se un 15,4% en termes interanuals.

De fet, la inflació subjacent -la que no té en compte l’energia i els aliments no processats- ha registrat un nou màxim històric del 7,5% aquest darrer mes de març a la zona euro, una dècima més respecte al febrer.

Publicitat

Pel que fa als béns industrials, aquests s’han encarit un 6,6% en termes interanuals, dues dècimes menys que el mes anterior, mentre que el preu dels serveis ha experimentat una alça del 5%, dues dècimes més.

Si es compara el canvi de preu estrictament entre febrer i març -és a dir, en termes intermensuals-, la inflació s’ha situat en el 0,9% a l’eurozona, una dècima més respecte al període entre gener i febrer. De nou, l’energia apareix com el sector on més s’han abaratit els preus, concretament un 2,2%.

Per contra, els aliments, l’alcohol i el tabac s’han encarit un 1,3%, mentre que els béns industrials ho han fet un 2,4%. Quant als serveis, la inflació en termes intermensuals al març ha estat del 0,6%.

<strong>Dades per països</strong>

Espanya és el segon país de l’eurozona on menys s’han incrementat els preus en termes interanuals, concretament un 3,1%. La taxa registrada al març és gairebé tres punts inferior a la del febrer (+6%).

Per sota l’Estat només apareix Luxemburg, on la inflació al març s’ha situat en el 3%, mentre que just per sobre es troben els Països Baixos (+4,5%), Bèlgica (+4,9%) i Grècia (5,4%). A l’altre extrem hi ha els països bàltics, amb taxes per sobre el 15%. Letònia ha registrat una inflació del 17,3% al març, mentre que a Estònia i Lituània ha estat del 15,6% i del 15,2%, respectivament.

En termes intermensuals, els preus a Espanya han pujat un 1,1%, per sobre la mitjana de l’eurozona. En aquest cas, les pujades menys accentuades s’han donat a Bèlgica, Luxemburg i els Països Baixos (+0,2% en els tres casos), mentre que les més destacades s’han produït a Portugal (+2%) i Grècia (+1,6%)

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió