Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

La inflació a Catalunya es dispara un punt i mig al juny i se situa en el 9,7%, el màxim de la sèrie històrica

ACN Barcelona – La taxa de variació anual de l’IPC a Catalunya es va disparar un punt i mig al juny i es va situar en el 9,7%, el màxim […]

Agències 13/07/2022

ACN Barcelona – La taxa de variació anual de l’IPC a Catalunya es va disparar un punt i mig al juny i es va situar en el 9,7%, el màxim de la sèrie històrica, segons ha informat aquest dimecres l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Al maig, la inflació va ser del 8,2% i enguany s’ha situat fregant els dos dígits, impulsada per l’increment de preus en el transport (+19,3%), l’habitatge, l’aigua, l’electricitat i els combustibles (+17,8%) i els aliments i les begudes no alcohòliques (+11%). Al conjunt de l’Estat, la taxa de variació anual de l’IPC durant el juny va escalar fins al 10,2%, un punt i mig més que la registrada al maig. Es tracta de la xifra més alta des de l’abril del 1995 impulsada, també, pel transport, els aliments i l’habitatge.

A Catalunya, en concret els preus de l’energia van experimentar un augment de la seva taxa anual en un 40,4%. Destaca també la pujada dels carburants, un 39,9%. Per grups, també van apujar els preus dels restaurants i hotels, passant del 5,5% al maig al 6,8% al juny; el vestit i el calçat, del 3,5% al 4,9%; les begudes alcohòliques i el tabac, del 3,3% al 3,7%; i l’oci i la cultura, del 2,4% al 3,2%. L’únic grup que va abaixar els preus respecte de fa un any són les comunicacions (-0,3%).

Al conjunt de l’Estat, la inflació al mes de juny es va situar en el 10,2%, és a dir, un punt i mig més que la xifra registrada al maig, i va assolir un rècord des de l’abril del 1995. Els grups que més van contribuir a l’alça de preus van ser el transport (+19,2%), l’habitatge, l’aigua, l’electricitat i els combustibles (+19%) i els aliments i les begudes no alcohòliques (+12,9%).

També van créixer els preus dels restaurants i els hotels, un 7,2%, el que suposa nou dècimes més en comparació amb el maig. L’INE detalla que l’augment s’explica per l’increment del turisme. Amb creixements més moderats es van situar els mobles i els articles de l’habitatge (+6,5%); les begudes alcohòliques i el tabac (+4,1%) i l’oci i la cultura (+3,1%).

Si es té en compte la inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborat i els productes energètics, va augmentar sis dècimes, fins al 5,5%. És la taxa més elevada des de l’agost de 1993 i situa la seva diferència amb l’IPC general en més de 4,5 punts.

Per comunitats, la taxa anual va augmentar al juny respecte al maig en totes les comunitats autònomes. Els major increment es va donar a Castella la Manxa, amb una pujada de més de 2 punts. La van seguir Múrcia, Navarra, Castella i Lleó i l’Aragó, amb increments de l’1,7 punts. En canvi, les pujades més moderades van ser a Cantàbria, Extremadura, Madrid i les Illes Canàries, amb 1,2 punts.