Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

La Guàrdia Civil investiga diversos abocaments al mar i en diversos espais naturals a Barcelona

ACN Barcelona.-La Guàrdia Civil investiga diversos abocaments al mar i en diversos espais naturals a Barcelona. Els agents, en col·laboració amb el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS), han portat a […]

Avatar
Agències 29/04/2021

ACN Barcelona.-La Guàrdia Civil investiga diversos abocaments al mar i en diversos espais naturals a Barcelona. Els agents, en col·laboració amb el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS), han portat a terme un seguit d’inspeccions i presa de mostres per localitzar delictes vinculats amb la contaminació marina. Es tracta d’una operació coordinada per la Interpol, que porta per nom ’30 dies al mar 3.0′ i que s’ha dut a terme de forma paral·lela en 56 països. A Espanya, s’han registrat un total de 1.170 accions. Entre les inspeccions realitzades destaquen les 322 inspeccions a vaixells, 503 en ports, 190 en terra (empreses, estacions depuradores i altres instal·lacions) i 144 marítimes (àrees contaminades, llocs afectats, etc.).

Així, s’han detingut un total de 69 persones, s’han registrat 60 delictes i 70 actuacions administratives. Durant aquesta edició, el cos ha centrat els seus esforços en portar a terme inspeccions a vaixells, així com en exercir les corresponents accions contra els responsables dels abocaments il·legals al domini públic marítim-terrestre. Especialment, quan aquests últims causen, o puguin causar, danys substancials a la qualitat de les aigües.La contaminació marina, actor rellevant en l’emergència climàticaLa contaminació marina constitueix una amenaça greu i creixent contra el medi ambient, en particular contra els ecosistemes marins i costaners. Planteja riscos significatius per a la salut pública i la seguretat alimentària a causa de l’esgotament de les poblacions de peixos, directament relacionat amb l’economia de milions de persones en països en vies de desenvolupament.La particularitat d’aquest any – tenint en consideració les limitacions derivades de l’actual situació d’emergència sanitària – s’ha mantingut pràcticament igual el nombre d’actuacions realitzades pel que fa a les edicions anteriors. Tot i això, s’han obtingut uns bons resultats en dos àmbits d’actuació: els abocaments procedents de terra a la mar i el control dels abocaments dels vaixells.