Edició 1774

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 04 de juny del 2023
Edició 1774

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 04 de juny del 2023

La Guàrdia Civil escorcolla la incineradora del Besòs per cercar proves sobre presumptes irregularitats mediambientals

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Agents del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil duen a terme des de poc abans de les deu del matí d’aquest dimecres un escorcoll a les instal·lacions de la incineradora de residus Tersa, situada entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs. Ho ha avançat ‘El Periódico’ i ho han confirmat a l’ACN fonts policials. L’escorcoll s’emmarca en la causa que investiga si la planta va cometre presumptes irregularitats que haurien comportat emissions de partícules contaminants a l’atmosfera per sobre del que permet la llei. El passat mes d’abril l’Audiència de Barcelona va estimar un recurs de l’acusació perquè el cos policial efectués aquest escorcoll. L’empresa és titularitat de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana.

El president de Tersa i regidor d’Emergència Climàtica de Barcelona, Eloi Badia, i el cap d’explotació de la fàbrica figuren com a investigats per un presumpte delicte ecològic a la causa oberta. El passat 11 d’abril, Badia va comparèixer davant el jutge que instrueix aquest cas i va assegurar que les emissions de la planta estan dins dels paràmetres permesos. La seva defensa va argumentar que Acció Climàtica havia validat el sistema per mesurar la temperatura de combustió. 

Publicitat

Precisament, segons ‘El Periódico’, amb la intervenció d’aquest dimecres la Guàrdia Civil pretén comprovar els sistemes de control de les temperatures dels forns crematoris i revisar el funcionament de la planta. El rortatiu ha apuntat que la policia també té intenció de rastrejar en arxius informàtics, dispositius electrònics i documents en paper que puguin aportar informació a la investigació.

Segons un comunicat de l’empresa, tenint en compte la base de la causa, la inspecció se centra en la comprovació de paràmetres tècnics de funcionament de la planta. Els guàrdies civils, acompanyats d’un funcionari del jutjat de Badalona i de responsables de la planta, han fet un recorregut per les instal·lacions i cap a les 12 del migdia han començat a copiar la documentació. L’operació es preveu que acabi cap a les 3 o les 4 de la tarda.

Davant aquesta actuació, Tersa manté, novament, “la total disposició per aportar tota la informació i aclarir totes les qüestions que siguin necessàries per ajudar en la investigació”. Així mateix, reitera que la planta de valorització energètica (pve) “compleix amb els estàndards i normatives que regeixen la seva activitat”, segons han manifestat en diverses ocasions les administracions competents, que supervisen i mantenen un control continu sobre l’activitat de la planta.

En aquest sentit, el passat mes de setembre es va renovar l’autorització ambiental integrada (AAI) per part de Tersa per desenvolupar l’activitat consistent en la valorització energètica de residus municipals i residus industrials assimilables a residus municipals. En la revisió de l’AAI, a més de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Agència de Residus de Catalunya i l’Agència Catalana de l’Aigua van revisar i informar favorablement sobre les instal·lacions i el funcionament de l’empresa. Al document s’hi destaquen les 27 millors tècniques disponibles i mesures d’eficiència energètica aplicades per Tersa per a la incineració de residus. D’aquesta manera, es va avalar de nou l’activitat de la planta, “reafirmant un cop més el compliment per part de Tersa de la normativa establerta pels òrgans reguladors”, diu l’empresa.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió