Dijous, 29 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

La Gomera acollirà una prova pilot que simularà una onada de contagis de covid amb una ‘app’ de detecció de contactes

ACN Madrid .-El govern espanyol provarà a la Gomera, a les Canàries, una prova pilot de detecció de contactes infectats per coronavirus simulant una onada de contagis. L’aplicació de mòbil […]

Agències 23/06/2020

ACN Madrid .-El govern espanyol provarà a la Gomera, a les Canàries, una prova pilot de detecció de contactes infectats per coronavirus simulant una onada de contagis. L’aplicació de mòbil començarà a funcionar l’1 de juliol i es mantindrà fins al dia 13. La simulació d’infecció afectarà un 10% de la població i la intenció és que unes 3.000 persones es descarreguin l’aplicació, que funcionarà amb bluetooth. D’aquesta manera, la geocalització de les persones no serà possible però permetrà emmagatzemar –a través de codis- aquelles persones que també tinguin l’aplicació, que hagin estat a menys de dos metres de l’usuari i durant més de deu minuts.

En cas de contagi, els infectats –sempre de manera voluntària- podran introduir un codi a l’aplicació que posarà en alerta la resta de persones amb qui hagin estat en contacte sense utilitzar dades personals. La intenció, si funciona, és poder implantar-la entre els mesos de setembre i octubre a la resta de l’estat.El sistema, impulsat des del Ministeri de Sanitat i la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel•ligència Artificial en col•laboració amb el govern de Canàries, fa mesos que s’està gestant. Fonts del govern espanyol, han explicat que s’hi està treballant des del mes d’abril i que s’ha estat abordant amb les CCAA. El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el contracte amb l’empresa Indra per tirar endavant la prova pilot de l’aplicació de google i apple –que serà compatible per a IOS i Android-. El sistema començarà a funcionar l’1 de juliol i es mantindrà durant quinze dies com a prova pilot. Simularà una onada de contagis que afectaran un 10% de la població de la illa de la Gomera. La previsió és que unes 3.000 persones es descarreguin ‘l’app’. S’introduiran al sistema un seguit de codis que simularan la infecció de diverses persones de manera aleatòria i comptarà amb la participació de falsos “turistes” que seran habitants d’altres illes. Fonts de l’executiu han explicat que la intenció és veure com funciona i si cal redissenyar-la per poder-la estendre a la resta del país de cares a la tardor, pensant en una possible nova onada real de la pandèmia. Una participació “voluntària”El sistema funcionarà a través de bluetooth, el que implicarà que no s’activi la geocalització dels usuaris. Amb l’aplicació descarregada i aquest sistema en marxa, el telèfon detectarà a través de codis aquelles persones que hagin estat a menys de dos metres i durant més de deu minuts. En el cas que una persona es contagi –i quan el sistema ja funcioni de manera real- la persona infectada rebrà una mena de codi un cop se li comuniqui el PCR positiu que podrà, sempre voluntàriament, introduir al sistema. D’aquesta manera i sense introduir dades personals, el dispositiu mòbil detectarà i avisarà quan s’hagi tingut contacte estret amb una persona contagiada. La utilizació de la mateixa “base” en la majoria de les aplicacions que s’estan desenvolupant a tot Europa permetran que, encara que siguin amb aplicacions diferents, hi hagi interoperabilitat entre diferents països.