Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

La Generalitat multiplicarà per més de dos els espais naturals protegits del delta del Llobregat

ACN El Prat de Llobregat – La Generalitat multiplicarà per més de dos els espais naturals protegits com a zones ZEPA al delta del Llobregat. De les 935 hectàrees protegides […]

Agències 16/06/2022

ACN El Prat de Llobregat – La Generalitat multiplicarà per més de dos els espais naturals protegits com a zones ZEPA al delta del Llobregat. De les 935 hectàrees protegides actuals, es passarà a 2.372. Així ho ha anunciat aquest dijous la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, que ha destacat que aquesta “històrica” ampliació, que vol donar resposta a la carta d’emplaçament de la CE on s’instava a reforçar la protecció del delta, vindrà acompanyada d’una bateria de mesures amb un pressupost de prop de 50 milions d’euros fins el 2026 per promoure i impulsar l’agricultura de proximitat i sostenible al Parc Agrari. “És el moment zero. Comencem a tancar la carpeta de deures pendents amb Europa i el territori i obrim la del futur del delta del Llobregat”, ha afegit.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, acompanyada de l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, ha presentat aquest dijous el projecte d’ampliació de les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del delta del Llobregat. Un projecte “transformadors i disruptiu”, ha afegit, “que aposta per defensar la sobirania alimentària i també ambiental per sobre de l’especulació urbanística.

Ampliar les zones protegides del delta del Llobregat era una exigència de la Comissió Europea, que en una carta d’advertiment emesa el febrer de 2021 va posar de relleu que les compensacions ambientals realitzades després de les darreres ampliacions de l’aeroport del Prat i del Port de Barcelona eren insuficients i exigia protegir més i millor el delta. Unes exigències, ha recordat Jordà, que de no complir-se comportarien importants sancions.

La consellera Jordà ha explicat que si no s’hagués actuat ara, la Comissió Europea podria haver exigit protegir les 4.000 hectàrees delimitades a les IBA, les Àrees Importants per a la Conservació de les Aus i la Biodiversidad a Espanya. Així, la proposta dels tècnics de la Generalitat es queda a mig camí, però més que doblant l’actual superfície protegida.

Aquesta proposta anirà acompanyada d’un compromís amb el futur del Delta, que el Departament d’Acció Climàtica materialitzarà amb una inversió de més de 49 milions d’euros fins a 2026, per assolir un espai natural i amb biodiversitat, un sistema agrari tecnificat i sostenible a llarg termini i un sistema hídric de qualitat.

Jordà i Mijoler han recordat que “sense pagesia no hi ha territori i sense territori no hi ha pagesia” i s’han mostrat convençuts que trobaran la fórmula per compaginar la preservació del territori amb el suport a la pagesia. Aquí, Mijoler ha recordat que al Prat fa molts anys que els pagesos conreen terrenys protegits i que el que cal és una gestió conjunta perquè tots dos objectius siguin “compatibles”i que els pagesos no se sentin amenaçats davant la protecció dels espais naturals. 

Jordà ha anunciat que s’impulsarà una tecnificació agrària sostenible, que ajudi a millorar la competitivitats de les explotacions presents a l’espai deltaic millorant les condicions laborals dels agricultors, l’estalvi hídric, la descarbonització de l’agricultura i fomentant una agricultura professional, de qualitat i de proximitat. També es farà una important inversió en la millora d’infraestructures de regadiu, amb una inversió total de pràcticament 35 milions d’euros fins a 2026. Aquesta ha estat una de les demandes històriques dels pagesos del delta del Llobregat que denuncien les recurrents inundacions dels seus camps.

El compromís amb el futur del delta es desenvoluparà amb un model de governança compartit, entenent les necessitats del territori i en 4 àmbits de treball principals: foment dels espais naturals protegits, contenció urbanística, millora dels espais agraris i del règim hídric.

<strong>Ampliació de l’aeroport</strong>

Tant la consellera Jordà com l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, han recordat que la darrera proposta d’ampliació de l’aeroport del Prat afectava terrenys protegits, com els de La Ricarda, per exemple, i que amb aquesta ampliació el que es farà, en tot cas, és dotar de més recursos i eines per a la gestió del territori. “No es pot blindar el que ja estava blindat”, ha reblat el batlle del Prat tot apuntant que bona part dels terrenys que passaran a estar protegits són els que Aena proposava com a compensacions per construir en espais protegits.