Edició 1895

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 03 de octubre del 2023
Edició 1895

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 03 de octubre del 2023

La Generalitat inicia la segona fase de la biblioteca central comarcal de Sort

|

- Publicitat -

ACN Sort – La Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de Cultura i l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), ha iniciat aquest divendres dues obres de rehabilitació del patrimoni històric al Pallars Sobirà. Es tracta de la segona fase de construcció de la biblioteca central comarcal al municipi de Sort i la ubicació d’un ascensor a l’edifici d’Alfolí de la Sal a Gerri de la Sal al Baix Pallars. Ambdues obres són promogudes pel Departament de Cultura, l’INCASÒL i l’Ajuntament corresponent, en el marc de l’1% cultural. Sumen un total de prop de 655.710 euros de les quals 552.230 euros es destinen a la biblioteca comarcal i 103.478 a l’Alfolí de la Sal. El termini d’execució de les obres de la biblioteca és de 8 mesos.

<strong>Interiors de la biblioteca de Sort</strong>

Publicitat

La segona fase del projecte de construcció de la biblioteca central comarcal de Sort consistirà en la remodelació interior de l’edifici i la finalització dels exteriors. També es faran les instal·lacions necessàries per al correcte funcionament de l’equipament.

Els espais destinats a comunicacions verticals, serveis higiènics i magatzems se situaran vora el mur de contenció deixant lliures d’envans les entrades de llum existents a façana per tal d’aprofitar al màxim l’entrada de llum solar. La circulació principal serà la longitudinal-central i paral·lela al costat llarg de l’edifici. Vora l’àrea-hall d’accés es situaran les escales i ascensor que vincula les dues plantes de l’edifici.

La ubicació estudiada pel mobiliari també ha procurat deixar el més lliure possible l’espai i les visuals tant de planta baixa com de planta primera. Paral·lelament, s’empraran dos paviments diferenciats per tal de delimitar zones i usos i significar els principals àmbits d’estada.

A la planta baixa s’ubicarà el fons general de la biblioteca, amb la zona infantil, l’àrea de diaris, revistes, música i una sala de treball. A la planta primera hi haurà la Sala polivalent i el despatx de direcció associat amb el fons documental.

L’equipament es podrà utilitzar per plantes de manera totalment independent. La planta primera té el seu propi accés des de l’exterior i l’accés a la Sala Polivalent des de l’interior tindrà portes amb pany als paraments vidriats de separació. D’aquesta manera la sala polivalent es podrà utilitzar de manera independent de la resta de l’edifici.

<strong>Accessibilitat a l’Alfolí de la sal</strong>

La Casa de la Sal és la principal construcció d’ús no religiós de la comarca del Pallars Sobirà i està situada a la part més alta de la vila, a la plaça del Mercadal. Es tracta d’un edifici de planta quadrada, de tres plantes, un altell i una sotateulada. L’actual construcció és el resultat d’una ampliació realitzada al segle XVIII, per incrementar la capacitat de l’edifici quan les salines de Morreres van deixar de funcionar i va augmentar l’activitat a Gerri. Gran part de l’edifici estava destinat a als processos d’emmagatzematge, assecatge, envasament, comercialització i distribució de la sal però la segona planta tenia una funció més social i cultural amb un teatre, l’escola i les dependències dels mestres.

L’obra consistirà en ubicar un ascensor en el forat de l’escala existent que comuniqui la planta baixa amb la planta segona. Tindrà capacitat per a 6 persones amb un recorregut de 15 metres i tres aturades.

El promotor de l’obra és el Departament de Cultura, l’Ajuntament de Baix Pallars i l’INCASÒL. L’import de l’obra és de 103.478,14 euros, dels quals 87.843,14 euros, corresponen a la Generalitat i 15.635,00 a l’Ajuntament de Baix Pallars. Es preveu un termini d’execució de 4 mesos.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió