Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

La Generalitat i Endesa impulsaran actuacions en les línies elèctriques per a la protecció d’espècies d’avifauna

ACN Barcelona.-La Generalitat i Endesa han signat un acord de col·laboració amb l’objectiu comú de mitigar els riscos de col·lisió i electrocució de les aus a la xarxa elèctrica, especialment […]

Agències 23/09/2020

ACN Barcelona.-La Generalitat i Endesa han signat un acord de col·laboració amb l’objectiu comú de mitigar els riscos de col·lisió i electrocució de les aus a la xarxa elèctrica, especialment d’aquelles espècies catalogades com a amenaçades. Es tracta de la primera vegada que se signa a Catalunya un conveni d’aquestes característiques amb una companyia elèctrica. D’aquesta manera, fruit de l’acord, Endesa es compromet a adaptar, adequar i corregir tots aquells suports de línies de mitjana i alta tensió que des de l’any 2014 s’han classificat com a susceptibles de representar un perill per a l’avifauna.

L’acord també estipula que s’introduiran aquestes mesures en tots aquells suports que es puguin detectar en un futur. En qualsevol cas, i en tots dos supòsits, sempre d’acord amb els criteris de priorització establerts per la Generalitat. Els dos departaments implicats es comprometen a intercanviar informació per tal d’afavorir la consecució dels objectius del conveni.Segons inclou l’acord, Endesa modificarà les torres assenyalades i introduirà elements anticol·lisió i dispositius aïllants als punts en tensió de les línies per, així, protegir els ocells i reduir-ne el risc d’electrocució i col·lisió. L’any passat, Endesa va destinar 2 milions d’euros en el seu Pla d’Avifauna.El conjunt d’actuacions es duran a terme en totes aquelles comarques on la companyia disposa d’infraestructures de transport i distribució, i, específicament, en zones d’especial interès per a l’avifauna. Tanmateix, no es faran a la Vall d’Aran, ja que el Conselh Generau d’Aran, mitjançant el Decret 150/1999, d’1 de juny, disposa de les competències sobre la gestió de la fauna salvatge a la comarca.Així, el cos dels Agents Rurals, en tant que garants de la vigilància, el control, la protecció, la prevenció integral i la col·laboració en la gestió del medi natural, faran les inspeccions pertinents i reportaran tota la informació a la Direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural per tal que es duguin a terme les actuacions oportunes. La Direcció, al seu torn, l’analitzarà i establirà els suports elèctrics d’adaptació prioritària partint de la seva perillositat constatada. Periòdicament, mitjançant els seguiments i les inspeccions que es vagin realitzant en el camp, s’ampliaran les mesures en totes aquelles noves infraestructures que requereixin i sigui necessària una intervenció.D’aquesta manera, i de forma coordinada, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, proporcionarà a la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, i a Endesa, tota la informació rellevant (incidències, danys a l’avifauna, manca d’adaptació de suports, entre d’altres) derivada de la seva inspecció de les línies elèctriques. I la companyia s’encarregarà de realitzar les actuacions necessàries d’acord amb les prioritats fixades per l’Administració.Aquest conveni té una vigència de quatre anys, prorrogable a quatre més de forma consecutiva. Així mateix, s’ha creat una Comissió –plenament operativa-, integrada pels dos departaments de la Generalitat i la companyia, per tal de vetllar i fer un seguiment de la implementació d’aquest acord, per seguir protegint l’avifauna arreu del país.La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat, Marta Subirà; el director general dels Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Marc Costa, i el director d’Infraestructura i Xarxes a Catalunya d’Endesa, Francisco Vizcaíno han estat els encarregats de signar l’acord.