Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

La Generalitat homenatja les víctimes del feixisme en l’aniversari de l’alliberament de Mauthausen

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Generalitat ha homenatjat aquest diumenge les víctimes del feixisme en el 78è aniversari de l’alliberament de Mauthausen. La delegada del Govern a Europa Central, Krystyna Schreiber, ha encapçalat l’acte acompanyada pel director del Memorial Democràtic, Jordi Font, i d’entitats de memòria. Schreiber ha destacat la importància de fer memòria en els moments actuals, quan hi ha “democràcies en perill des de l’interior mateix de la democràcia amb l’auge del feixisme, sovint ben dissimulat però molt resistent”. Font ha dit que els catalans tenen el deure de recordar les persones deportades i els seus compromisos cívics i polítics, i sobretot “transmetre a les generacions més joves la importància dels valors pels quals van perdre la vida”.

Font ha reivindicat els valors republicans i humanistes “que fan que la vida sigui digne”. “Sense llibertat, igualtat i fraternitat, el present i el futur tan sols poden ser llocs inhòspits”, ha subratllat. La delegada, que ha volgut també tenir un record per a la guerra d’Ucraïna, ha reivindicat el deure de “seguir defensant el projecte d’una Europa pacífica i cohesionada”. “El fanatisme va voler esborrar els valents homes i dones que van morir aquí, de la vida i de la memòria. Però només van convertir-los en llavor del futur, i tenim el deute de lluitar per aquest futur”, ha destacat.

Publicitat

També han participat en l’acte el president de l’associació de memòria històrica Triangle Blau Àustria, Pau Argemí, i el president de l’Amical de Mauthausen, Juan M. Calvo. Així mateix, un grup d’estudiants de l’IES Manresa desplaçats des de Catalunya amb l’Amical per a l’ocasió han llegit un manifest.

Després de l’acte d’homenatge de la Generalitat, els representants catalans s’han sumat als actes posteriors també celebrats al Monument Republicà i al Monument Francès, recordant en ambdós els més de 1.400 catalans morts a Mauthausen i al camp veí de Gusen. Finalment, han participat entre delegacions d’altres països a la cerimònia internacional, que inclou una marxa en processó al pati central del camp de concentració, fent successivament les seves ofrenes florals per finalitzar la jornada.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió