Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

La Generalitat es compromet a acollir un mínim de 120 refugiats de l’illa grega de Lesbos

ACN Barcelona.-La Generalitat s’ha ofert a participar en l’acollida dels refugiats a l’illa grega de Lesbos després de l’incendi del camp de Moria i es compromet a acollir un mínim […]

Agències 12/09/2020

ACN Barcelona.-La Generalitat s’ha ofert a participar en l’acollida dels refugiats a l’illa grega de Lesbos després de l’incendi del camp de Moria i es compromet a acollir un mínim de 100 persones refugiades i 20 menors emigrats sols. A través dels departaments d’Acció Exterior i Treball Afers Socials i Famílies, el Govern reclama a la UE una resposta “urgent, solidària, humanitària, conjunta i compartida” per a les persones refugiades. “Catalunya vol ser part activa d’aquesta resposta humanitària”, ha assenyala el conseller d’Acció, Bernat Solé. En paral·lel, l’executiu de Torra exigeix al govern espanyol que “compleixi les sentències” de diferents tribunals que donen a la Generalitat les competències d’acollida, amb els recursos i efectius necessaris.

“Cal actuar urgentment””Els estats europeus han incomplert el compromís a què van arribar el 2015 per acollir 160.000 persones refugiades”, ha apuntat Solé, que ha recordat que aquesta xifra és només una petita part del total. “Cal actuar urgentment davant de les escenes que vivim cada dia al mar Mediterrani o del drama humanitari de Moria, un drama que no és només el que es viu avui en aquest camp de refugiats sinó el com s’ha arribat fins aquí”, ha continuat el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, que finalment ha volgut posar sobre la taula la feina feta per Catalunya en la resposta de la crisi humanitària de refugiats al Mediterrani. “Ve de lluny i hi ha exemples com la declaració de Catalunya com a port segur per a l’arribada de vaixells de rescat”, ha assenyalat Solé. “Quatre anys després, l’acord entre la UE i Turquia ha suposat un estancament de milers de persones -moltes d’elles dones, infants i joves-, l’aturada de les seves vides, el confinament en camps de refugiats en condicions deplorables i l’empitjorament de l’estat de salut d’aquestes persones”, ha constatat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que considera que la política d’asil “és definitòria del caràcter democràtic d’un país”. “Per tant, pensem que ha de ser una política comuna en el marc de la Unió Europea amb el compromís de tots els seus estats membres”, ha insistit el Homrani, que també ha reivindicat el compliment “dels tractats internacionals i dels drets humans” en aquesta crisi humanitària a l’illa de Lesbos i una “operació permanent d’ajut i salvament”. Traspàs de competències d’acollida a Catalunya i modificació llei d’estrangeriaIgualment, els dos departaments de la Generalitat apunten al govern espanyol i exigeixen que doni compliment a les diferents sentències que donen les competències d’acollida de persones refugiades a l’executiu català. “I a tals efectes, hauria d’iniciar el traspàs de recursos i efectius necessaris per a fer-la efectiva”, han manifestat Acció Exterior i Afers Socials, que també aposten per modificar la llei d’estrangeria per així corregir les actuals limitacions en la concessió i renovació de permisos de treball i residència.Per últim, els departaments liderats per Bernat Solé i Chakir el Homrani volen fer un agraïment als voluntaris, activistes, entitats de suport als refugiats, i també molts habitants de Lesbos i pescadors del Mar Egeu i la Mediterrània, per la seva activitat de suport i salvament de persones refugiades. I a banda expressen el seu reconeixement a la feina –sovint amb recursos insuficients- de les entitats especialitzades en l’atenció a les persones refugiades.